Så åstadkommer du en bokeh-effekt i bilden

Med en lång brännvidd och extra avstånd till motivet går det att slöja bakgrunden rätt fint.

Vad ger vackrast bokeh?

En läsare frågar hur man åstadkommer en fin bokeh – vilket objektiv är bäst om man vill få en oskarp bakgrund i sina bilder? Här kan du läsa svaret och få 3 olika tips på hur du kan få en snyggare bakgrundsoskärpa.

4 juli 2018

Fråga?

Jag har en Nikon D5600 med paketobjektivet på 18–55 mm. Optiken är fin till mycket men inte till porträtt med suddig bakgrund. 

Jag behöver med andra ord ett porträttobjektiv, och frågan är nu om jag får snyggast oskarp bakgrund med ett 50 mm F1.4 eller om jag ska satsa på en zoomoptik på 55–300 mm. 

Objektiven kostar ungefär lika mycket. Vad rekommenderar ni?

Svar! 

Vissa fotografer håller sig alltid till 50 mm, eftersom objektivet är litet, lätt och diskret och för att det vid full bländare kan ge en mycket fin suddig bakgrund när man går väldigt nära ansiktet. 

Vi anser att du med tiden nog bör ha bägge objektiven, men börja med teleobjektivet. Det ger dig brännvidder som ditt paketobjektiv inte har, och då kan du skapa allt från lättare till fullständigt suddiga bakgrunder, beroende på hur mycket du zoomar. 

Dessutom får du också fler möjligheter att jobba med perspektivet, för ansiktet återges väldigt olika beroende på om du står nära med 55 mm eller långt bort med 300 mm. 

Slutligen får du med teleobjektivet möjlighet att slöja bakgrunden när du fotograferar din modell i helfigur. Det är inte möjligt med ett 50 mm. 

Med lång brännvidd och bra avstånd till motivet får du nämligen fin oskärpa även vid F5.6.

3 bra knep för finare oskärpa

  1. Fota med stor bländaröppning. Bara två bländarstegs ändring, t.ex. från F5.6 till F2.8, ger en mycket tydlig skillnad.

  2. Se till att det är minst dubbelt så långt mellan personen och bakgrunden som det är mellan veder­börande och kameran.
  3. 3. Ju större brännvidden är, desto mindre blir skärpedjupet. Det bidrar till att ge en fin slöjning av en eventuellt störande bakgrund.

Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

Fråga oss vad som helst om foto

Frågan om bokeh kommer från vår frågelåda Fråga oss i tidningen Bonnier Digital FOTO 11/2018. 

Här får du också svar på hur Profiler fungerar i Lightroom, om bildbrus och färgbrus är samma sak, och hur stora utskrifter du kan göra av bilder från din kamera.

Har du några frågor om foto? Skicka dem i så fall till oss på [email protected]

OBS: Vi besvarar endast de frågor som publiceras i tidningen; vi har inte möjlighet att svara direkt via e-post.

Det finns gott om plats för utrustningen i den nya kameraväskan som du kan få med Bonnier Digital FOTO. 

Redaktionen rekommenderar: Snygg kameraväska

Till semestern eller fotorundan är en praktisk och rymlig fotoväska en bra investering.

I vår nya kameraväska finns det ett separat utrymme för surfplattan, så att du lätt kan ta med den och föra över bilder från kameran ute i fält med hjälp av wifi.

> Du kan få väskan samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Enbart väskan har ett värde på 399 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av