Kvinnlig fotograf
© Shutterstock

3 tips som ger skarpare bilder

Om du delar upp fotograferingen i tre etapper blir det lättare att ta skarpare bilder. Vi visar hur du kan få extra skarpa resultat före, under och efter tagningen.

1. Före tagningen

Aktivera bildestabiliseringen i kameran eller objektivet. Den kompenserar för eventuella skakningar, så det är en bra utgångspunkt när du vill ta skarpa bilder. 

Funktionen är särskilt bra när du fotograferar med långa brännvidder, där objektiven ofta är tunga, men även när du fotograferar med lite längre slutartider.

Bildestabiliseringen i objektivet förskjuter en lins för att kompensera för kameraskakningar. När bildstabiliseringen sitter i kamerahuset, är det i stället sensorn som flyttas runt för att kompensera. När man man har bildstabilisering i både objektiv och kamera, samverkar de båda funktionerna och ger ett extra stabilt resultat. 

> Läs också: Så fungerar kamerans bildstabilisering

Fotograf ändrar sina inställningar.

Bildestabilisering krävs när slutartidens nämnare är mindre eller lika med brännvidden gånger två. T.ex. 1/200 sekund vid 100 mm.

© Shutterstock

2. Under tagningen

Om du fotograferar på fri hand, kan du få skarpare bilder genom att hålla kameran rätt. 

Håll kameran med båda händerna, och håll armarna tätt intill kroppen. Se också till att stå stadigt, med fötterna en bit isär. Om du samtidigt fotograferar i råformat, gör du dig själv en tjänst. 

När du fotograferar i råformat får du nämligen med betydligt fler detaljer i bilden. Formatet ger också betydligt bättre möjligheter att åstadkomma ett fint resultat i bildbehandlingen.

> Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Man som fotograferar

Använd kroppen som stativ när du fotograferar på fri hand. Låt din bröstkorg ta upp kamerans vikt, så blir bilderna skarpare.

© Shutterstock

3. Efter tagningen

Du kan ge dina bilder en sista dos skärpa i bildbehandlingen. Det gäller i synnerhet om du har fotograferat i råformat. 

Med Photoshop-funktionen Smart skärpa kan du justera skärpan i detaljerna. Här kan du bl.a. styra mängden av skärpa i skuggor och högdagrar. Det är särskilt användbart om ditt motiv innehåller många likartade färger.

Lägg till skärpa som det sista steget efter att du har jobbat med ljushet och färger samt beskurit bilden. Allt detta påverkar nämligen skärpan.

> Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildebehandling

Få en fullständig guide till skarpare bilder

I Bonnier Digital FOTO nummer 11/2020 kan du läsa ännu mer om hur du får de skarpaste bilderna genom att dela upp fotograferingen i tre etapper. Vi visar vilka metoder som ger dig skarpare bilder före, under och efter att du trycker på kamerans utlösarknapp. 

Om du ännu inte prenumererar på tidningen, kan du just nu få två nummer av tidningen och den helt nya fotoboken "Bli en bättre fotograf" för bara 49 kronor + porto! Boken är en komplett och användbar guide till alla de viktigaste motiven, med massor av exempel och steg-för-steg-instruktioner.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av