Det finns kameror som bäst kan kategoriseras som hobbykameror, men det finns också specialiserade sportkameror som har tillverkats specifikt för att ta fantastiska bilder av idrott – men exakt hur skiljer de sig åt?
Vi tittar närmare på var en vanlig hobbykamera kommer till korta i jämförelse med nyare sportkameror.
> Läs också: Ta bättre sportbilder med de här 5 tipsen
En bra sportkamera tar många bilder i sekunden
När hela arenan håller på att koka över av spänning och spelarna ger sitt yttersta, så gäller det för fotografen att ta en enda fantastisk bild som fångar matchens intensitet.
Därför är det ett måste att sportkameran kan ta många bilder i sekunden.
De senaste kamerorna som är tillverkade specifikt för idrott tar uppemot 14–20 bilder i sekunden, till skillnad från en hobbykamera ofta bara lyckas med omkring 3–7 bilder i sekunden.
Skillnaden mellan sportkameran och hobbykameran är med andra ord markant, när man behöver fotografera snabba bildserier.
> Läs också: 3 enkla knep som gör din kamera bilxtsnabb

En sportkamera tar vanligen betydligt fler bilder i sekunden än en hobbykamera. Det ger fotografen ett större urval av bilder vilket ökar möjligheten för att hitta exakt den vinnande bilden där boxarens slag träffar motståndaren.
© ShutterstockEn speciell AF-motor följer motivets minsta rörelser
Nyare sportkameror har upp till 105 fokuspunkter som fyller hela bildytan. Det betyder att du kan använda autofokus långt ute i kanterna av bildytan.
De många fokuspunkterna som är fördelade över hela bildytan hjälper sportfotografen att lägga fokus rätt, så att hela bilden blir skarp, t.ex. när en tennisspelare och själva tennisbollen befinner sig i var sin ände av bilden.
Hobbykameror har inte i närheten av lika många fokuspunkter, och de ligger ofta centrerade betydligt mer mitt i bildytan, vilket gör det svårare att hålla kvar skärpan.
> Läs också: Finjustera din autofokus

Fler fokuspunkter gör att det blir lättare att få skärpa i hela motivet, som här, där både tennisspelaren och bollen är skarpa.
© Shutterstock3D-spårning följer sportmotiv även i riktigt besvärliga situationer
Spårningssystemen i nya sportkameror är extremt intelligenta, så kameran kan själv följa motivet när det rör sig.
Detsamma kan man inte säga om de flesta hobbykameror, där det helt hänger på fotografen för att se till så att motivet håller sig på kamerans fokuspunkter.
När sportkameran själv kan identifiera motivet, behöver fotografen bara tänka på kompositionen, och det gör livet enklare för fotografen.
> Läs också: Ta fina bilder av bilar i full fart
Läs reportaget där vi jämför en sportkamera i toppklass med en vanlig hobbykamera i Bonnier Digital FOTO
I Bonnier Digital FOTO nummer 12/2020 har vi skickat ut vår nya unga reporter för att testa Nikons nya kamera, D6, som är en ultimat kamera för sportfotografen. Med sig har han också sin gamla hobbykamera Nikon D3100, men exakt hur skiljer sig de båda kamerorna åt? Det får du reda på i det nya numret av tidningen.
Om du ännu inte prenumererar, kan du just nu få två nummer av tidningen och en flexibel fotoryggsäck för bara 59 kronor! Ryggsäcken har smarta justerbara skiljeväggar som du kan placera efter behov för att hålla din utrustning på plats.