Valstjärt fotograferad i den blå timmen

Den speciella stämningen vid den blå timmen gör sig väldigt fint i naturbilder.

© Shutterstock

3 motiv att fotografera i den blå timmen

Den blå timmen är tiden under gryningen och skymningen när solen står under horisonten. Den inträffar två gånger om dagen, och under den här tiden kan du ta fantastiska bilder i det mjuka, blåtonade ljuset. Här tipsar vi om 3 tre motiv som gör sig extra fint under den blå timmen.

15 juni 2020 av Christian Trant

1. Stadens konstljus

Den blå timmens svaga ljus passar perfekt för bilder i storstaden. Här kan stadens neonljus, gatlyktor och trafik nämligen ge extra element åt bilden.

De stora kontrasterna i ljuset ger bilden ett romantiskt uttryck, där det dämpade blå ljuset och de fina gula nyanserna från staden samverkar.

Stadens arkitektoniska pärlor får också ett annat uttryck när ljuset sänker sig.

Det kan vara bra att använda en liten bländaröppning när du fotograferar stadens ljus. Med en bländare på t.ex. F14 eller mindre kan du nämligen få en fin stjärneffekt i gatulyktorna.

Med en så liten bländaröppning är ett stativ eller något annat fast underlag oumbärligt om du även vill hålla nere ISO-värdena för att slippa brus i bilderna.

> Läs också: 5 snabba tips för fotografering i den blå timmen

Stad fotograferad i den blå timmen.

Det svaga ljuset gör att bilderna lätt blir korniga. Använd därför stativ, så att du kan välja en längre slutartid utan att få rörelseoskärpa.

© Shutterstock

2. Vattnets spegling

Om du kan hitta en plats där den blå himlen reflekteras i stillastående vatten, kan det ge en fin effekt som får det blå ljuset att dominera bilden.

Du kan spegla den blå himlen i sjöar, havet eller bara i en vattenpöl. Det ger något extra åt din bild i stället för bara en fin, blå himmel. 

Se också till att ta med något av för- eller bakgrunden, i och med att det ger en intressantare komposition. Om du tar med andra element än bara den blå himlen i din bild, ger det också en känsla av storleksförhållandena i bilden.

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för solnedgångar

Sjö reflekterar det blå ljuset.

Du kan flytta in det blå ljuset i förgrunden genom att fotografera stillastående vatten. Det ger en fin effekt.

© Shutterstock

3. Dimma

Om du utnyttjar dimman i ditt motiv, ger det en drömsk känsla i dina bilder. Dimman kompletterar det blå ljuset och gör så att det ser ut som att naturen antingen sover eller håller på att komma till ro.

Chanserna att kombinera den blå timmen med lätt dimma är bäst tidigt på morgonen under sommaren och hösten, men du behöver vara redo närhelst tillfället ges. 

När solen stiger upp tilltar ofta vinden, och då kan dimman lätta på några få sekunder.

> Läs också: 3 tips vid fotografering i dimma

Älgar fotograferade i den blå timmen omgivna av dimma.

Här är solen på väg upp över horisonten, medan det blå ljuset reflekteras i dimman och ger ett drömskt uttryck.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av