slott i landskap
© Shutterstock

3 goda skäl fotografera landskap med tele

Med ett tele kan du ta annorlunda landskapsbilder, och det blir även enklare att skapa starka kompositioner. Se här hur du använder långa brännvidder.

Telet är nog inte det första du tänker på att packa i fotoväskan när du ska ta landskapsbilder, men faktum är att även relativt långa brännvidder på mellan 100 och 400 mm passar mycket bra för sådana motiv, om man vet hur man ska göra. 

Du kan till och med fånga landskapen på ett sätt som du inte kan med vidvinkel, och därför går vi igenom tre goda skäl att ta med telet på utflykten. 

1. Skär bort allt onödigt

Det viktigaste skälet att välja telet istället för vidvinkeln till landskapsbilder är att du får möjlighet att skapa en enklare komposition när du zoomar.

Om det till exempel finns störande element som elstolpar, industribyggnader och liknande i motivet, kan du zooma in lite mer och se till att detta inte kommer med på bilden. 

Resultatet blir en bättre bild, eftersom ögat får lättare att avkoda ditt motiv, till exempel ett ensamt träd ute på en åker, om det står ensamt i bilden.

Du kan dock behöva backa från motivet för att få rätt vinkel.  

 >Läs mer 3 tips för snyggare komposition i dina landskapsbilder 

Ko på fält framför byggnad

Bakgrunden ser större ut på längre brännvidder, som vi illustrerar här.  

© Shutterstock

2. Få det eftertraktade perspektivet

Till följd av sin konstruktion gör vidvinkelobjektiv att till exempel stenar och buskar i förgrunden ser mycket större ut, medan bakgrunden blir mindre.

Det kan skapa en 3D-liknande effekt som inte lämpar sig för alla motiv.

Du kan undvika denna effekt genom att använda längre brännvidder, och det får även motivet i mellangrunden att framstå mer naturligt i förhållande till bakgrunden, som blir mer framträdande i bilden.

Detta kallas också att bilden komprimeras, något som ofta ger ett snyggare perspektiv eftersom bakgrunden får spela en större roll i bilden.

Hus i landskap

Om bakgrunden inte har perfekt skärpa, som här, dröjer ögat sig kvar längre vid huset i mellangrunden.

© Shutterstock

3. Använd oskärpa för att framhäva ditt motiv

Med ett teleobjektiv kan du också framhäva dina motiv ytterligare genom bakgrundsoskärpa, när du utnyttjar avstånden i din bild. 

Ju längre det är mellan ditt motiv och bakgrund, desto mer oskärpa kan du nämligen få i din bild.  

Genom att använda större bländaröppningar kan du avleda fokus från bakgrunden och styra betraktarens blick mot motivet. 

>Läs mer Förbättra bildkvaliteten med speciell teknik

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av