Droppar rinner nerför ett blad
© Holger Svend Anderson

3 goda skäl att börja med makrofotografering

Makroobjektiv ger dig massor av fördelar jämfört med andra objektiv och gör att du kan fånga motiv som är helt omöjliga med vanliga objektiv. Läs vidare så berättar vi varför du ska börja med makro.

1. Visa detaljer som ögat annars inte ser

Med ett makroobjektiv kan du öppna upp en dold värld som vanliga objektiv inte kan komma i närheten av att fotografera. 

Som makrofotograf zoomar du alltså in på detaljer som vi antingen inte kan se med blotta ögat eller som vi inte lägger märke till i vardagen. 

Det kan till exempel vara detaljerna i ett öga, kronbladen på en blomma, ett hänglås eller ett sirligt mönster i ett konstverk.

bärnstensfärgat öga tittar mot ett ljus

Äkta makroobjektiv kan minst återge motivet 1:1 på bildsensorn, men vissa objektiv har ännu högre förstoringsgrad.

© Shutterstock

2. Makroobjektiv är ultraskarpa

De speciella objektiv som används inom makrofotografering kan i regel inte enbart återge ett motiv i naturlig storlek 1:1. De är dessutom ofta bland de skarpaste objektiven vid respektive brännvidder.

Till Sonys spegellösa systemkameror finns till exempel det närmast ikoniska 90mm F2.8, som är ett av de skarpaste objektiven på marknaden och som även används av många porträttfotografer. 

När du väl har investerat i ett riktigt makroobjektiv har du alltså ett knivskarpt objektiv som du även kan använda till andra genrer. 

>Läs mer Så väljer du rätt objektiv

Nyckel i lås

Makroobjektiv finns i många olika brännvidder, där de mest klassiska är 105 mm. 50 mm kan användas för porträtt, men de kan också visa mer av bakgrunden, som här. 

© Shutterstock

3. Visa detaljer med annan utrustning

Makrofoto är mycket mer än bara blommor och fjärilar. Du kan till exempel få mycket mer intressanta närbilder av detaljerade motiv utan att investera i dyra makroobjektiv.

Det finns nämligen flera olika metoder som du kan använda istället, och en av dem är mellanringar som förlänger avståndet från ditt objektiv till kamerans sensor. På så sätt flyttas punkten för hur nära ditt objektiv kan fokusera.

 >Läs mer Allt du behöver veta om makrofoto

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av