konsertbild

Konserter bjuder på både action och snyggt ljus.

© Shutterstock

10 tips för fina konsertbilder

På konsert kan du ta stämnings- och actionfyllda bilder i vackert ljus. Se hur du klarar utmaningen på bästa möjliga sätt.

1 april 2016 av Poul Siersbæk

Ta med kameran nästa gång du ska på konsert. Då kan du nämligen slå två flugor i en smäll; du kan njuta av musiken, damtidigt som du kan ta både fartfyllda och stämningsmättade bilder.

Konsertbilder är en väldigt bra utmaning om du inte redan har testat det. Det mörka rummet och de blinkande lamporna ställer nämligen krav på såväl en stadig hand som rätt kamerainställningar. Och om du redan har provat på genren finns det säkert områden där du kan göra ännu bättre ifrån dig.

För att du ska kunna undvika tråkiga och felexponerade konsertbilder har vi sammanställt våra 10 bästa tips till dig. Sedan är det bara att komma igång.

>>Läs också: Få koll på knapparna på kameran

Konsertbild

Med rätt inställning kan du fånga färgerna och få ljuskäglorna att träda fram snyggt.

© Shutterstock

1. Lägg tid på förberedelserna

Kontakta först konsertarrangören för att ta reda på om du alls får ha med dig kameran. Kontakta sedan bandet för att höra om de tillåter dig att fotografera under konserten.

2 Ta med rätt utrustning

Använd en systemkamera och ett bra allroundobjektiv som t.ex. täcker området 24–70 mm på fullformat. På en APS-C-kamera motsvarar det cirka 18–120 mm. Då har du goda möjligheter att fotografera på olika avstånd.

3. Välj manuellt program

I och med att kameran på de automatiska programmen eftersträvar en normalt exponerad bild, är det bättre att välja det manuella programmet, så att du kan blända ned och få en svart bakgrund bakom t.ex. sångaren.

>Läs också: Undvik oskarpa bilder

Konsertbild

Om du vill ha en helt mörk bakgrund, ska du underexponera något.

© Shutterstock

4. Välj bländare och slutartid

Om konsertlokalen är väldigt mörk, väljer du en så stor bländare som möjligt, t.ex. F3.5, för dina konsertbilder.

Det har fördelen att bakgrunden får en snygg oskärpa i konsertbilderna. Utgå ifrån en slutartid på 1/320 sekund.

5. Justera ISO efter hand

I och med att ljuset kan variera väldigt mycket under loppet av en konsert, kan du öka och dämpa ISO om exponeringen behöver anpassas.

På samma vis kan du bibehålla samma bländare och slutartid i alla konsertbilderna. Börja t.ex. med ISO 800 och öka tills du får rätt uttryck.

6. Få koll på vitbalansen

Det är väldigt vanligt med blinkande ljus i olika färger på konserter. Det kan göra så att kamerans vitbalans får problem och du får färglösa bilder.

I stället för den automatiska vitbalansen väljer du då ett fast värde, t.ex. 2500 K.Om du däremot fotograferar i råformat är detta inte något större problem, eftersom du kan korrigera vitbalansen i bl.a. Lightroom.

>Läs också: Därför ska du inte använda kamerans autofunktion

Konsertbild

Du kan även åstadkomma en bra effekt genom att gå längre bak i lokalen och få med publiken i bilden.

© Shutterstock

7. Använd kontinuerlig autofokus

I och med att många musiker, särskilt vid rockkonserter, har ett väldigt dynamiskt uppträdande, är det bäst att välja kontinuerlig autofokus, så att fokusen kan hänga med när musikerna rör sig på scenen.

8. Välj serietagning i kameran

Med serietagning kan du fota loss och välja de bästa bilderna i efterhand när du går igenom dem på datorn i t.ex. Lightroom.

9. Gå gärna nära

Ställ dig gärna så nära scenen som möjligt när du fotograferar konserter. Det är här det är som ljusast.

Därmed kan du eventuellt dämpa ISO-värdet, samtidigt som du får mycket intressantare bildvinklar där du kan komma nära musikerna. Ställ dig så att mikrofonerna inte hamnar i vägen för motivet.

10. Ge konsertbilderna samma bildstil

För att behålla en röd tråd i din bildberättelse, är det bra att ge bilderna samma justeringar i t.ex. Lightroom. Det kan du lätt göra med Förinställningar eller Profiler. Du kan med fördel använda dig av några av Förinställningarna till Lightroom som vi har lagt i Fördelszonen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av