Vinnande bild i World Press Photo

Vinnarna av prestigefyllda fototävlingen World Press Photo har utsetts. Den här bilden av Yasuyoshi Chiba tog hem totalvinsten i den överordnade tävlingen.

© Yasuyoshi Chiba, Agence France-Presse

Vinnarna av World Press Photo har utsetts: Protester, skogsbränder och orangutanger

De 45 vinnande bilderna och bildserierna i årets World Press Photo-tävling har nu utsetts. Bland bilderna återfinns våldsamma, rörande och förunderliga ögonblick – och så möter vi återigen en fotograf som vi känner igen från ett tidigare nummer av Bonnier Digital FOTO.

17 april 2020 av Sarah Marie Winther

En bild av en rörd ung man, som reciterar en revolutionär dikt i skenet från mobiltelefoner, har nyss utsetts still årets bästa pressfoto.

Bilden är tagen i den sudanska huvudstaden Khartoum, och den japanska fotografen Yasuyoshi Chiba berättar att det var den enda fredliga demonstrationen som han råkade på under in vistelse i det afrikanska landet. 

Något som vi på Bonnier Digital FOTOs redaktion särskilt gillar med bilden är att de många mobiltelefonernas dramatiska belysning av den unga mannens uttrycksfulla ansikte, faktiskt påminner om en metod för belysning av studioporträtt, en så kallad "badger".

Förutom Yasuyoshi Chibas bild, utsågs också vinnande bilder i olika underkategorier som natur, människor, nyheter, sport och miljö, och här återfinns bland annat isbjörnar, orangutanger, skogsbränder och en dansare utan ben. 

> Läs också: De bästa kamerorna just nu

Bild av smält bil i Australien

Ett ämne som man inte har kunnat undkomma under det senaste året, är de våldsamma bränderna i Australiens natur. Här ser man en bil som helt enkelt har smält på grund av den extrema hettan från bränderna.

© Matthew Abbott, Panos Pictures, for The New York Times

Bland de prisbelönta fotograferna återfinns också en gammal bekant för Bonnier Digital FOTOs läsare, nämligen den belgiska fotografen Alain Schroeder. 

I oktober förra året kunde vi visa några bilder från hans projekt "Kid Jockeys", som skildrar indonesiska barnjockeys på ner till fem år, som sätter livet på spel i farliga hästkapplöpningar. 

I årets World Press Photo vann Alain Schroeder förstaplatsen i kategorin Natur, i de båda underkategorierna för enstaka bilder och bildserier.

> Läs också: Den bästa kompakta systemkameran

Bild av död orangutangunge i Sumatra i Indonesien

Orangutanger finns bara på två öar i hela världen, Sumatra och Borneo, där de trängs undan från sina habitat i regnskogarna av bland annat palmoljeindustrin. 

© Alain Schroeder

Alain Schroeders vinnande bilder är gripande – de visar nämligen kroppen av en liten, en månad gammal orangutangunge som ligger på en operationsduk i Sumatra, Indonesien.

Den hittades svårt medtagen på en palmoljeplantage efter att lokalbefolkning hade skjutit dess mor eftersom hon åt av deras frukter.

Läs mer om årets vinnare och se alla de vinnande bidragen här.

> Läs också: 10 tips för att undvika problem med minneskortet

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av