World Press Photo

Den sydafrikanska fotografen Brent Stirton hör till de nominerade fotograferna till tävlingens övergripande pris, World Press Photo of the Year. 

© Brent Stirton, Getty Images

De här bilderna kan vinna i årets World Press Photo

Den prestigefyllda fototävlingen World Press Photo har nu presenterat årets nominerade bilder. Till skillnad från förra året är de nordiska fotograferna i princip inte representerade.

20 februari 2019

Varje år får världens största tävling för pressfotografer, World Press Photo, in fler bidrag än någonsin tidigare. Och det här året är inget undantag – hela 78 801 bilder har skickats in av totalt 4738 fotografer från 129 länder. 

Av de många tusentals bilderna har en oberoende jury valt ut bilder från 43 fotografer i åtta olika kategorier – Contemporary Issues, Environment, General News, Long Term Project, Nature, Portraits, Sports och Spot News. 

Kvinnor kämpar för Zimbabwes vilda djur

En av bilderna som är nominerade till det övergripande priset, World Press Photo of the Year, är den sydafrikanska fotografen Brent Stirtons bild av den 30-åriga Petronella Chigumbura. Hon är medlem av Akashinga, en grupp kvinnor som bekämpar tjuvjakt i Zimbabwe.

World Press Photo

Chris McGrath från Australien hör till de nominerade fotograferna till tävlingens övergripande pris, World Press Photo of the Year. 

© Chris McGrath, Getty Images

En annan av de nominerade bilderna är tagen av Chris McGrath från Australien. Bilden föreställer en man som försöker hålla pressen tillbaka den 15 oktober under fallet med den försvunna och mördade journalisten Jamal Khashoggi. 

> Få en snygg och praktisk fotoväska till ett extraordinärt bra pris med Bonnier Digital FOTO. Du får den med 2 nummer av tidningen för bara 49 kronor HÄR.

Bara en nordisk fotograf nominerad

Förra året var fyra nordiska fotografer från Danmark, Norge och Sverige med i tävlingen, men i år är det bara en som har släppts genom nålsögat. 

Det är John T. Pedersen från Norge som är nominerad i kategorin Sports med en bild av den 30-åriga boxaren Morin Ajambo som tränar i Katanga, ett stort slumområde i Kampala, Uganda.

World Press Photo

Morin Ajambo är en sjubarnsmor som boxar i Ugandas landslag. Hon lever i slumområdet Katanga tillsammans med 20 000 andra invånare. 

© John T. Pedersen

Det hör till ovanligheterna att det är så få nordiska fotografer representerade i tävlingen. Däremot har det kommit med en fotograf med andra kopplingar till Norden, nämligen Pieter Ten Hoopen från Nederländerna. Han har nämligen sin bas i Stockholm och har arbetat och ställt ut i Sverige sedan flera år tillbaka. 

Med projektet "The Migrant Caravan" har han belönats med en nominering i kategorin World Press Photo Story of the Year. 

Projektet handlar om den stora karavanen av migranter från Honduras, Nicaragua, El Salvador och Guatemala, som oktober och november förra året vandrade mot den amerikanska gränsen. 

> Har du själv tagit en bra bild? Var med i vår fototävling här. 

World Press Photo

Bilden av centralamerikanska migranter, som får lift till den amerikanska gränsen av en lastbil, är tagen utanför Tapanatepec i Mexiko.

© Pieter Ten Hoopen


Vinnarna av årets tävling kommer att avslöjas vid prisutdelningen i Amsterdam den 12–13 april.

Du kan se alle nominerade bilder till World Press Photo 2019 här.

Se även bilderna som vann i World Press Photo 2018 i galleriet här.

Se även de bästa bilderna från World Press Photo 2017 i galleriet här.

Se också vinnarbilderna från World Press Photo 2016 i galleriet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av