World Press Photo

Fotojournalisten Heba Khamis vann en av förstaplatserna i World Press Photo under torsdagskvällen. 

© Heba Khamis

Vinnarna korade i World Press Photo 2018

World Press Photo 2018 har avslutats och alla vinnarna har utsetts. Bland dessa märks den svenska fotografen Magnus Wennman som vann en förstaplats i kategorin "Människor", enskilda bilder.

13 april 2018 av Sarah Marie Winter

World Press Photo är världens största och mest prestigefyllda fototävling, och i år tävlade mer än 70 000 bilder om att utses till årets bästa pressfoto.

Det övergripande förstapriset gick till Ronaldo Schemidt från Venezuela för hans dramatiska fotografi av en flyende man omgiven av eldflammor under gatustriderna i Venezuelas huvudstad Caracas förra året.

World Press Photo 2018
Vinnare

Ronaldo Schemidt från Venuzuela blev övergripande vinnare av World Press Photo of the Year i år med den här bilden med titeln Venezuela Crisis.

© Ronaldo Schemidt // World Press Photo of the Year

Men det delades också ut priser i andra kategorier som natur, människor, miljö, sport och nyhetsfotografi.

Bland annat tog den svenska fotografen Magnus Wennman hem segern i kategorin "Människor", enskilda bilder.

Sverige representerades även av Roger Thuresson som vann en tredjeplats inom kategorin "Samtida frågor", enstaka bilder. Skandinavien i övrigt fick ytterligare två tredjeplatser, en dansk och en norsk. 

Heba Khamis // World Press Photo 2018

Veronica på 28 år masserar sin tioåriga dotter Michelles bröst, medan hennes övriga barn ser på. Veronica började att "stryka" Michelles bröst sju månader innan den här bilden blev tagen. Seden att utföra "breast ironing" på flickor mellan 8 och 12 år i Kamerun beror på föreställningar om att det försenar pubertetens inträdande och därmed kan förebygga våldtäkter eller sexuella närmanden.

© Heba Khamis // World Press Photo
Heba Khamis // World Press Photo 2018

En sten värms upp inför en "breast ironing" i Kameruns huvudstad Yaoundé. 

© Heba Khamis // World Press Photo

Svensk fotograf överst på prispallen

Den svenska fotografen Magnus Wennman vann, som nämnts ovan, första plats i kategorin "Människor", enskilda bilder.

Det vinnande bidraget visar systrarna Djeneta och Ibadeta som har varit sängliggande i två år respektive sex månader eftersom de lider av uppgivenhetssyndrom, som bara har dokumenterats bland unga flyktingar från Balkan och forna Sovjetunionen i Sverige.

Heba Khamis // World Press Photo 2018

Systrarna Djeneta och Ibadeta har legat apatiska i sina sängar i två år respektive sex månader. De har fotograferats av Magnus Wennman.

© Magnus Wennman // World Press Photo


Tredjeplatser till fotografer från Sverige, Norge och Danmark

Roger Thuresson från Sverige vann en tredjeplats i kategorin "Samtida frågor", enskilda bilder med sin bild av ett stadium i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. 

Det blev även en tredjeplats för norrmannen Espen Rasmussen i kategorin "Samtida frågor", serier. 

Hans bidrag var serien "White Rage" som visar olika grader av nationalistisk, högerradikal vrede i de tre amerikanska delstaterna Virginia, West Virginia och Maryland.

Slutligen vann den danska frilansfotografen Nikolaj Linares Hansens bildserie "The Boys and the Bulls", som visar unga tjurfäktaraspiranter, en tredjeplats i sportkategorin.

Du kan se alla de vinnande bilderna från tävlingen hos World Press Photo på deras webbplatser här.

World Press Photo 2018

Åskådarna på nordkoreanska Kim il-Sung Stadion väntar på startskottet för Pyongyang Maraton, och en tunn vakt bevakar utgången. 

© Roger Thuresson // World Press Photo

Bilderna kommer även att visas på en utställning på flera platser över världen.Här kan du se de olika platserna och datumen för utställningen.

Du kan även läsa mer om den nya kategorin om miljöfrågor som infördes i år och se de nominerade bilderna. 

> Testa två nummer av Bonnier Digital FOTO och få vår nya kursbok i bildbehandling med 100 tips och kurser om Photoshop, Lightroom och Elements för bara 49 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av