Fotograf ute i naturen

Det räcker inte att bara ta en bra bild för att vinna en fototävling. De formella kraven måste också vara uppfyllda, så att domarna inte diskvalificerar din bild omedelbart.

© Shutterstock.com

5 saker du alltid ska tänka på när du deltar i en fototävling

Det är både roligt och spännande att delta i fototävlingar. Här kan du läsa om hur du ökar dina möjligheter att knipa förstaplatsen.

19 augusti 2020 av Kristoffer Engbo

Till stora tävlingar kommer det in flera tusen bilder, så för en hobbyfotograf är det en stor ära att komma på prispallen.

För det första ska du se till att din bild passar in i tävlingens tema. Lägg en del tid på att välja ut bilder som matchar tävlingen. 

Om du vill öka dina möjligheter att vinna ska du även se till att de formella kraven är uppfyllda. Arrangörerna har inte tid att kontakta deltagare som har skickat in bilder i fel format eller liknande, så oftast blir sådana bilder bara diskvalificerade.

>Läs även: Det viktigaste en fotograf behöver veta om komposition

Screendump från www.worldphoto.org

På tävlingarnas webbplatser kan du ofta se de bästa bilderna från föregående års tävlingar, och de ger dig en tydlig vink om vad domarna är ute efter. Här ser du ett exempel från Sony World Photography Awards webbplats.

© Screendump

Nedan listar vi de fem viktigaste sakerna du ska tänka på när du deltar i en fototävling.

1. Ta reda på kraven

De flesta tävlingar har specifika krav på bilderna. Var noga med att dina bilder uppfyller alla krav innan du skickar in dem. Förutom temat eller ämnet kan det till exempel finnas regler om hur mycket bildbehandling som är tillåten.

2. Skicka filer i full upplösning

Om inget annat anges bör du skicka in bildfiler i full upplösning, eftersom de kanske ska tryckas, vilket kräver många pixlar. Observera att en del tävlingar specificerar bildstorleken.

>Läs även: 5 bra anledningar till att fotografera i råformat

3. Spara i jpeg-format

Oftast är det bäst att skicka in jpeg-bilder, som är det mest använda formatet och som inte ger jättestora bildfiler. Men spara dina bilder med låg komprimering, så att bildkvaliteten inte försämras.

4. Ta bort vattenmärket

Du kan vara nästan säker på att din bild kasseras om du lägger in logotyper, vattenstämplar eller en text med ditt namn på bilderna. Låt alla bilder vara helt utan sådana störningar.

5. Glöm ramen

Undvik även att lägga in ramar och dylikt runt bilden. Det stör motivet och gör att ditt foto sticker ut på ett negativt sätt när det visas tillsammans med andra bilder.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av