För några år sedan tog Britt Marie Bye en promenad i skogen i närheten av hennes föräldrars hus. Då kom hon förbi en förfallen gård. Dörren stod öppen, så hon gick in och upptäckte till sin förvåning att hela inredningen var intakt.
"Jag fick en så skön känsla av att stå i det huset. Det hade stått helt stilla, medan skogen och samhället hade förändrat sig", förklarar Britt.
När hon kom hem köpte hon sin första kamera, en Canon EOS 650D, och snart tillbringade hon hela sina promenader med att leta efter ödehus. Det visade sig att det bara i hennes egen by fanns åtskilliga övergivna hus.
I dag har Britt över 95 000 följare på Instagram, hon är fast anställd konstnär på Galleri Ramfjord i Oslo och hon har ett bokkontrakt med förlaget Aschehoug.
Här delar hon med sig av sina bästa tips på hur hon hittar och fotograferar ödehus.
> Läs också: På jakt efter det slutna landet
Du kan ha tur att stöta på övergivna platser när du är på språng med kameran hängande över axeln, men oftast krävs en hel del förberedelser för att du ska lyckas hitta bra platser.
Här följer våra fem bästa tips på hur du lyckas med att fotografera övergivna hus:
1. Rör dig bort från huvudvägen
2. Kom ihåg att vara respektfull
3. Uppmärksamma ljuset inomhus
4. HDR-funktionen ger detaljer i både ljusa och mörka områden
5. Ett vidvinkelobjektiv ger ett bättre intryck av rummets storlek
1. Rör dig bort från huvudvägen
De bäst bevarade husen ligger inte längs huvudvägen där alla förbikörande kan se dem, utan på de små, gamla vägarna.
Använd satellittjänsten Google Maps Street View för att undersöka ett område och leta efter övergivna hus innan du åker.
> Läs även: 3 övergivna platser att fotografera på
2. Kom ihåg att vara respektfull
När du fotograferar övergivna hus – oavsett hur nedgågna och förfallna de är – är det viktigt att du kommer ihåg att alla hus en gång i tiden har varit någons hem.
Om dörren står öppen kan du gå in, men se till att inte lämna spår efter dig, ta inte med dig några föremål och var försiktig med vem du delar husets läge med.
> Läs även: Vidvinkel: Så får du ut mesta möjliga av objektivet

Normalt skulle det här huset vara för nedgånget för Britts smak, men det absurda i att det stod ett hus och en buss högst uppe på en kulle utan någon synlig väg upp dit, väckte hennes nyfikenhet.
© Britt Marie Bye
Detroit i USA är en utmärkt destination om du vill fotografera övergivna platser och byggnader, exempelvis St. Agnes katedral.
© Shutterstock3. Uppmärksamma ljuset inomhus
Det kan löna sig att vara uppmärksam på sprickor, fönster eller hål i murverk där solens strålar släpper tar sig igenom.
Använd punktmätning och ställ exponeringen efter ett litet område där det är mörkt, så får du både bra detaljer i de mörkare delarna av bilden – samtidigt som solens strålar blir tydligare.
4. HDR-funktionen ger detaljer i både ljusa och mörka områden
Med HDR-funktionen – som även heter Bracketing i vissa kameror – kan du få det bästa av två världar.
HDR-funktionen säkerställer nämligen att du får bilder med både detaljer i mörka och ljusa områden.
Det är en bra funktion när du står inomhus i relativt mörka rum.
Du hittar funktionen i kamerans meny och den heter vanligtvis Auto-bracketing, Exposure Bracketing eller bara AEB.
När du hittat funktionen i din kamera väljer du hur många bilder kameran ska ta och hur många exponeringssteg som ska vara mellan varje foto.
Flera nyare kameror sammanfogar även de olika bilderna till ett HDR-foto. Om din kamera inte har denna funktion kan du istället använda ett HDR-program.

Om du skapar djup i ett foto förstärker du känslan av att platsen är övergiven. Du kan t.ex. placera din försvinningspunkt i mitten av bilden. Det kommer att göra att allt omkringliggande verkar större.
© Shutterstock5. Ett vidvinkelobjektiv ger ett bättre intryck av rummets storlek
Ett vidvinkelobjektiv ger en bredare bildvinkel än exempelvis tele- eller zoomobjektiv, och det blir mycket lättare att få med så mycket som möjligt av omgivningen.
Det fungerar bra när du fotograferar övergivna hus där man gärna vill se så mycket som möjligt av de olika rummen.
Ett vidvinkelobjektiv på ungefär 24 millimeter ger ett bra snitt – utan att storleksförhållandet förvrängs i sidorna av bilden.
> Läs även: 5 nybörjarfel med vidvinkel