Bro över vatten till skog i solnedgången
© Holger Svend Anderson

Smart mask lyfter din himmel i Lightroom

Lightroom har fått en ny maskpanel med många nya funktioner. Vi visar dig hur du använder den nya smarta masken Välj himmel, som med artificiell intelligens skapar en perfekt mask till himlen i dina bilder.

4 februari 2022 av Holger Svend Anderson

Nu kan du redigera i Lightroom med oöverträffad precision. Programmet har fått nya superkrafter genom nya intelligenta masker och en helt ny maskpanel som gör det enklare att finjustera utvalda områden i bilden. 

En av de nya maskerna är Välj himmel som automatiskt markerar himlen i ditt foto, så att du slipper rita in den själv med Justeringspenseln som man fick göra tidigare. 

Den nya funktionen har stor precision, och med bara några klick kan du få fram ett helt nytt uttryck i din bild när du använder Välj himmel. 

Nedan visar vi hur du hittar den nya masken och visar dig steg för steg hur du skapar en färdig bild med vacker himmel i Lightroom. 

Först ska vi hitta den nya maskmodulen, som finns under histogrammet uppe till höger i programfönstret. 

Den har en egen ikon och ser ut som en streckad cirkel med ett streckat fält i mitten. Klicka på den. 

>Läs även Fyra gratisprogram för bildbehandling

Väljer den nya maskpanelen i Lightroom

Bakom den lilla skrafferade cirkeln uppe till höger i Lightroom döljer sig den nya maskmodulen, som har två nya funktioner: Välj himmel och Välj motiv. 

© Holger Svend Anderson

Nu har du öppnat den nya maskmodulen, och det är här du hittar den nya funktionen Välj himmel, som automatiskt markerar himlen åt dig. 

Klicka på den och vänta ett ögonblick medan Lightroom skapar masken. 

Välj himmel i Lightroom

När du klickar på Välj himmel letar Lightroom upp himlen i din bild och markerar den med stor precision.

© Holger Svend Anderson

När masken är klar öppnas en ny panel där du ser din mask, och om du markerar Visa övertäckning ser du på bilden hur Lightroom har markerat himlen. 

Om du klickar på den lilla fyrkanten till höger kan du välja vilken färg Lightroom ska använda för att visa var masken är. 

Nya funktionen Välj himmel är aktiverad

Om du vill skapa fler masker, till exempel ett graderat filter för att lätta upp förgrunden, klickar du bara på Skapa ny mask och väljer det i listan. 

© Holger Svend Anderson

När masken är klar kan du klicka på den, och i menyn till höger väljer du hur du vill redigera den. 

Här valde vi att lägga öka kontrasten på himlen genom att dra ner Svärta till –50 och höja Vita till +50. 

Redigerar Välj himmel-masken i Lightroom

Du kan även öka kontrasten med funktionen Ta bort dis, om det till exempel är dimma eller mulet väder, men använd de här reglagen med måtta. Himlen kan få ett artificiellt utseende.

© Holger Svend Anderson

När vi hade redigerat klart masken klickade vi på ikonen igen och stängde maskpanelen. 

Allt tog mindre än två minuter, och med den enkla redigeringen lyfte vi himlen i bilden på ett enkelt sätt, Du ser resultatet nedan. 

> Läs mer Redaktionens tre favoritredigeringsprogram som kan råkonvertera

Före- och efterbild som visar Välj himmel-maskens funktion

Före och efter att vi hade redigerat himlen med Välj himmel. För att se originalbilden bredvid den färdigredigerade trycker du på Y på tangentbordet. 

© Holger Svend Anderson

Få många fler tips i Bonnier Digital FOTO 

I Bonnier Digital FOTO nr 5, 2022 får du många fler tips på alla nya funktioner i Lightroom Classic och det webbaserade Adobe Lightroom.

Se till exempel hur du finputsar dina masker, hämtar ny inspiration från nya Remix-panelen och lägger in GPS-koordinater i dina bilder. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av