Landskap med berg och sjö

Dine landskapsbilder kan bli ännu bättre efter en runda i Photoshop Elements.

© Shutterstock

Så får du bättre landskapsbilder i Photoshop Elements

Oavsett om du har tagit dina landskapsbilder i gråmulet väder eller i solsken, kan dina bilder bli ännu bättre med hjälp av lite bildbehandling i Photoshop Elements. Programmet har till och med automatiska funktioner som hjälper dig med det mesta.

Photoshop Elements är en användbar lillebror till proffsprogrammet Photoshop, och en av de största fördelarna med programmet är dess guidade funktioner. Det gäller inte minst för landskapsbilder.

När du har öppnat din bild i Photoshop Elements, går du till modulen Guidad. Nu kan du med några få klick och hjälpsamma förklaringar på vägen ge dina bilder ett lyft och åstadkomma snygga resultat. Det kan t.ex. vara att korrigera en sned horisont eller att lägga in en ny himmel. 

Här visar vi fyra smarta funktioner för dina landskapsbilder i Photoshop Elements.

>Ny onlinekurs i Lightroom: Bli expert på bildredigering

Snygg miniatyreffekt i Photoshop Elements

Med en så kallad Tilt/shift-effekt kan du göra så att din landskapsbild ser ut som ett miniatyrlandskap. 

Öppna bilden i Photoshop Elements och välj modulen Guidad. Klicka på Specialredigeringar och välj Lutning/förskjutning. Klicka på Lägg till lutning/förskjutning. Nu lägger Photoshop Elements till oskärpa på för- och bakgrunden. 

Du kan anpassa vilken del av bilden som ska vara skarp genom att klicka på Ändra fokusområdet. Dra ett streck på bilden där du vill att skärpan ska ligga. Klicka på Förfina effekt och dra skjutreglaget Oskärpa åt höger om oskärpan ska vara kraftigare. Klicka på Nästa och Spara som för att spara resultatet.

Panoramabild av landskap

Lägg snabbt samman tre överlappande bilder till en panoramabild.

© Shutterstock

Snygg panoramabild i Photoshop Elements

Photoshop Elements har även en smart funktion som du kan använda för att lägga samman en bildserie till ett panorama.

Öppna bilderna som du vill göra till ett panorama i Elements. Välj modulen Guidad. Klicka på Photomerge och Photomerge panorama. Markera bilderna. Under Panoramainställningar väljer du Automatiskt panorama. Under Inställningar väljer du Mixa bilder, Vinjetteringsborttagning, Korrigering av geometrisk förvrängning och Innehållsanpassad fyllning på genomskinliga områden. 

Klicka på Skapa panorama. Din panoramabild läggs nu samman på automatisk väg.

>Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

Snyggare himmel i Photoshop Elements

Med funktionen Perfekt landskap kan du korrigera ett flertal saker i dina landskapsbilder. Du kan bl.a. lägga in en ny himmel och lägga till samma nyanser och stämning i resten av bilden.

Öppna bilden i Photoshop Elements och välj modulen Guidad. Klicka på Specialredigeringar och välj Perfekt liggande/landskap. Om vilden har en sned horisont ska du välja verktyget Räta upp och dra ett streck utmed horisonten. Annars går du vidare till Välj en ny himmel för att byta ut himlen.

Landskap vid havet med snygg horisont

En sned horisont åtgärdas enkelt i Photoshop Elements.

© Shutterstock

Räta upp horisonten i Photoshop Elements

En sned horisontlinje kan fördärva en i övrigt perfekt landskapsbild. Du löser snabbt problemet i Photoshop Elements.

Öppna bilden och välj modulen Guidad. Klicka på Grundläggande och välj Rotera och räta upp. Markera Fyll kanter automatiskt, så fyller Photoshop Elements själv ut hörnen med snyggt resultat. Klicka på verktyget Räta upp, och dra ett streck utmed horisonten. 

Nu rätar programmet upp bilden. Klicka på Nästa och sedan på Spara som för att spara resultatet.

>Läs också: Det betyder objektivets bländarvärden

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av