Bild av färgad rök

Du kan åstadkomma såväl enfärgad som flerfärgad rök i bildbehandlingen.

© Shutterstock

Så skapar du flerfärgad rök i bildbehandlingen

I Photoshop kan du blixtsnabbt ge dina bilder av rök en eller flera färger. Det ger en imponerande effekt där röken syns ännu tydligare mot bakgrunden. Du behöver bara följa tre enkla steg som vi visar här.

Rökens spännande mönster blir ännu tydligare när du färglägger den i Photoshop. Du bestämmer själv om du vill ge röken en eller flera färger. 

Redigeringen tar bara några få minuter och kan delas in i tre steg som vi visar här.

Steg 1: Skapa lager i bildbehandlingen

Du börjar med att öppna bilden av rökpelaren som du vill färglägga. Sedan lägger du till ett nytt lager i bildbehandlingen. 

Det kan du genom att trycka på Ctrl + Shift + N eller klicka på den lilla ikonen längst ner till höger, som föreställer en fyrkant med ett litet plustecken.

Nu har du två olika lager att jobba med. En bakgrund (Background) och Lager 1 (Layer 1). Fortsättningsvis ska du jobba med Lager 1. Därför ska du se till att Lager 1 är valt i panelen ute till höger under Lager. 

> Läs också: Stora nyheter i Photoshop och Lightroom

Skärmbild av steg 1.

Du kan lägga till ett nytt lager i bildbehandlingen genom att trycka på den lilla ikonen bredvid soptunnan, som visar en fyrkant med ett litet plustecken. Då läggs det till ett lager över bakgrundslagret (Background). 

© Bonnier Digital FOTO

Steg 2: Välj dina färger 

Nu skal du välja Övertiningsverktyget (Gradient tool) enligt bilden nedan. Du hittar det i verktygsfältet ute till vänster. Sedan ska du välja en önskad färg eller färgkombination till röken.

Det gör du högst upp till vänster, där du kan klicka upp en listruta med en massa olika valmöjligheter. Dubbelklicka på färgen eller färgkombinationen som du vill lägga till på röken. 

> Läs också: 5 gratisappar för bildbehandling på mobilen

Välj Övertoningsverktyget och sedan färgen som du vill att röken ska ha. 

© Shutterstock

Steg 3: Måla hela rökpelaren

Avslutningsvis drar du ett streck från rökens ena ände till den andra. Nu täcks hela bilden av färgerna som du valde i det föregående steget. 

Men i och med att du bara vill att det är röken som ska bli färgad, avslutar du bildbehandlingen genom att välja Multiplicera (Multiply), enligt bilden nedan. Nu färgas röken i de valda färger och bildbehandlingen är klar.

> Läs också: Välj rätt minneskort till kameran

Välj vilken färg du vill ha på röken. Avsluta med att välja Multiplicera, som på den här bilden. 

© Bonnier Digital FOTO

Bli bättre på att fotografera rök med rätt uppställning

I Bonnier Digital FOTO 16/2020 kan du läsa ännu mer om hur du kan ta fantastiska bilder av rökens vackra mönster. Vi visar dig hur du åstadkommer en uppställning som garanterat ger skarpa bilder. 

Vi visar vilka tillbehör du behöver när du gör uppställningen, och så får du en utförlig beskrivning på hur du kan ge röken regnbågens alla färger i bildbehandlingen.

Om du ännu inte prenumererar på Bonnier Digital FOTO, kan du just nu få två nummer av tidningen och en praktisk fotoryggsäck med plats för all din utrustning – även extrabatterierna och den varma tröjan – för bara 118 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter! 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av