Idag är det lättare än någonsin att förfalska bilder, och det är ganska troligt att du har stött på en eller flera förfalskade bilder – bara idag.
Därför har vi samlat de viktigaste tipsen och knepen åt dig i den här guiden, så att du kan se om en bild är äkta eller inte på nolltid.
Följ de tre stegen så får du ett försprång före bedragarna på nätet.
Steg 1 Grundlig bildanalys helt enkelt

Nätbedragarna kan uppträda med falsk identitet, så du bör kontrollera om bilderna är falska om du till exempel får ett misstänkt mejl.
© Shutterstock1. Grundlig bildanalys helt enkelt
Du kan nästan alltid kontrollera bilder, och med rätt stor sannolikhet kan du avgöra om en bild är äkta om du granskar den noggrant.
Vi brukar ladda ner bilder som vi är osäkra på. Sedan öppnar vi dem i Photoshop och zoomar in på övergångarna i bilden för att se om de är falska.
Särskilt noga granskar vi övergångarna mellan bakgrunden och personen eller personerna i bilden.
Ofta kan personen ha en annan exponering eller ett annat ljus än bakgrunden, vilket är ett tydligt tecken på att bilden är falsk och framställd i ett bildbehandlingsprogram.
En annan sak vi alltid tittar på när vi jagar falska bilder är håret. Det kan ofta se onaturligt ut på grund av beskärningen som görs när man frilägger personer från en bakgrund och lägger in dem på en annan bakgrund.
Sist men inte minst tittar vi på om ljus och skuggor i ansiktet stämmer överens med skuggor som andra inslag i bilden kastar.
Om de inte ser likadana ut har bilden troligen manipulerats.
>Läs även 3 olika tjänster klarar av friläggningen på några sekunder

Den här bilden är en mycket tydlig manipulation. Man ser till exempel det naturliga ljusinsläppet från fönster bakom modellen som speglas i bordsytan.
© Shutterstock2. Omvänd bildsökning
Det finns ett verktyg som snabbt kan indikera om en bild är äkta eller om den är manipulerad eller stulen från en annan källa.
Verktyget kallas Google Bildsökning eller Google Lens på engelska. Det är en sorts omvänd bildsökning som fungerar på samma sätt som när man söker på Google, men istället för sökord och meningar använder man en bild att söka med.
Allt som krävs för att komma igång med att använda Google Bildsökning är att du söker på eller går in på Google Bilder och klickar på kameraikonen. Sedan kan du ladda upp en bild på Googles server.
Google använder sedan bilden för att göra en omvänd bildsökning, där tjänsten letar efter liknande bilder i sin stora databas. Om bilden har använts på nätet så kommer du att få sökträffar.
Verktyget kan inte bara användas för att kontrollera om en bild är falsk, utan även för att undersöka om dina egna bilder har använts utan att du vet om det.
>Läs mer Så här lätt kollar du om andra använder dina foton på nätet

När man stöter på en bild på internet kan man i webbläsaren Google Chrome högerklicka på bilden och välja ”Bildsökning med Google Lens”.
© Bonnier Digital FOTO3. Hitta en person på en bild på några minuter
Vi ser ofta falska bilder på internet, där mer eller mindre trovärdiga profiler till exempel skickar meddelanden till oss eller lägger till oss som vänner på sociala medier.
Bilderna som de här profilerna använder ser ofta mycket trovärdiga ut, och det är inte alltid man kan avgöra om en bild är falsk, även om man granskar den noggrant. Som tur är kan Google Lens hjälpa till med att kontrollera bilderna.
Använd Google Lens för att göra en omvänd bildsökning som visar om personens bild har använts tidigare. Var särskilt uppmärksam på om bilden finns på bildtjänster som Shutterstock, Unsplash eller Adobe Stock-bilder.
Om en bild finns på någon av de tjänsterna är det troligt att profilen som har kontaktat dig använder en falsk identitet. Personer som inte har rent mjöl i påsen kan lätt få tillgång till bilder från bildtjänster – de behöver bara betala avgiften.
Om bilderna förekommer på andra konton i sociala medier, till exempel Facebook, är det också rätt troligt att bilderna är falska. Då kan du bedöma vilket konto som ger den mest realistiska bilden av personen eller profilen som har kontaktat dig.
>Läs även Vad GDPR betyder för dina bilder