Dator med Lightroom på skrivbord
© Shutterstock

5 misstag som är lätta att göra i Lightroom – och hur du löser dem

Lightroom ger näst intill oanade möjligheter för organisering och redigering av bilder, men det kan lätt gå snett. Här presenterar vi lösningarna på fem av de allra vanligaste problemen i Lightroom.

8 november 2019 av Kristoffer Engbo

1. Menyerna är borta

Det finns massor av möjligheter för att anpassa användargränssnittet i Lightroom, men det betyder också att man lätt kan råka gömma element även om det inte var meningen. 

Om alla paneler och kontrollfält är helt borta kan du lätt få fram dem genom att trycka på tabulatortangenten på tangentbordet.

Om det bara är några fält som är borta, t.ex. filmremsan längst ner, kan du få fram den genom att klicka på pilen i nederkanten.

En klassiker är också att verktygsfältet försvinner, så att du t.ex. inte kan lägga till stjärnor till bilderna eller ändra storlek på miniatyrbilderna. Det får du fram igen genom att trycka på T.
Verktygsfält i Lightroom

För att få fram det nedersta fältet i Lightroom ska man klicka på den lilla pilen längst ner i mitten. Verktygsfältet ovanför kan man gömma och få fram igen genom att trycka på T.

2. Du söker i fel mappar i Lightroom

Om du gör en sökning med hjälp av Biblioteksfilter i modulen Bibliotek kan du råka ut för att du inte får några sökresultat, även om du vet att du har bilder taggade med en viss person eller plats som du söker efter.

Det beror sannolikt på att du har valt en mapp eller Samling ute till vänster, som inte innehåller bilderna som du söker efter. Lightroom söker nämligen bara i den valda mappen eller samlingen. Markera i stället Alla foton øverst i panelet Catalog i venstre side, og skriv dit søgeord, så søger du i hele biblioteket.

>Læs også: Sådan får du flottere billeder med profiler i Lightroom

Panelen Katalog i Lightroom

När du har valt Alla foton i panelen Katalog söker du i Lightrooms hela bibliotek.

3. Du råkar filtrera bort bilder

Om du bara ser några av dina bilder, även om du vet att det finns fler, beror det sannolikt på att du har filtrerat en sökning och sedan glömt bort det.

Du kan till exempel ha använt Biblioteksfilter för att bara visa bilder tagna med ett visst objektiv eller bilder med en viss färgkodning. Du avlägsnar lätt filtreringen genom att klicka på Inga i Biblioteksfilter.

>Läs också: Så skapar du dina egna förinställningar i Lightroom

Biblioteksfilter i Lightroom

Biblioteksfilter ligger högst upp i modulen Bibliotek. Här kan man begränsa sina sökningar. Klicka på Inga för att visa alla.

4. Du justerar inte exakt med skjutreglagen

När man justerar bilder i Lightroom kan det vara svårt att få till justeringarna exakt som man vill ha dem, eftersom skjutreglagen är för känsliga.

Om du vill justera mer exakt, klickar du helt enkelt på siffervärdet intill skjutreglaget så att fältet med siffrorna aktiveras. Nu kan du öka eller minska värdet med hjälp av pilknapparna på tangentbordet.

>Läs också: Ta dina landskapsbilder till en ny nivå i Lightroom

Skjutreglage i Lightroom

När du har klickat på sifferfältet kan du lätt justera värdet uppåt eller nedåt med hjälp av piltangenterna. Om du håller ner shifttangenten, ökas eller minskas värdet med större intervaller.

5. Du använder en gammal version

Om du har använt Lightroom i många kan du råka ut för att du öppnar en bild i Framkalla, och så är skjutreglagen plötsligt andra än de vanliga.

Det beror på att Lightroom under årens lopp har uppdaterat sättet som programmet arbetar med bilder. I Lightroom kallas det för Process, och den aktuella är Version 5. 

Om du ursprungligen importerade en bild i en äldre version av Lightroom, som använde en tidigare Process-version, t.ex. Version 2, så ligger det andra skjutreglage i panelen Grundläggande.

Lyckligtvis är det lätt att gå över till den aktuella versionen. Rulla ner till panelen Kalibrering till höger. I rullmenyn vid Process väljer du den aktuella versionen som ligger överst, just nu Version 5.

>Läs också: Så blir du snabbare i Lightroom

Paneler i Lightroom

Till vänster ligger de gamla reglagen från Version 1 i Lightroom, medan de nya ligger till höger.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av