Med hjälp av artificiell intelligens har den pixliga bilden till vänster fått massor av detaljer.

© Google Research

Ny teknik förbättrar upplösningen med knivskarpa resultat

Forskare på Google använder en ny metod för att göra om pixliga bilder till högupplösta foton där försvunna detaljer återskapas.

17 september 2021 av Kristoffer Engbo

Det påminner om något från en amerikansk kriminalserie när Googles forskare gör om ett pixligt och lågupplöst porträtt till en skarp och högupplöst bild.

Googles forskare visar i sin blogg Google AI hur de kan förstora lågupplösta bilder med hjälp av artificiell intelligens, och vi hoppas att tekniken dyker upp i vanliga bildbehandlingsprogram.

>Läs även: Skapa realistiska animeringar med Motionleap

Tekniken som forskarna vid Google Researchs Brain Team använder kallas diffusionsmodeller.

Google gör bilderna skarpare med brus

Först används en teknik som kallas SR3 och som i grova drag förvandlar den lågupplösta bilden till brus i hög upplösning, och därefter rekonstrueras en högupplöst bild med hjälp av brusreduceringsteknik.


Här har tekniken förstorat bilden från 64 x 64 pixlar till 1 024 x 1 024 pixlar.

© Google Research

Därefter används en teknik kallad CDM för att ytterligare förbättra kvaliteten med hjälp av brus och oskärpa i flera omgångar.

>Du kan även öka upplösningen i dina foton i Lightroom. Vi har gjort en video i Fördelszonen som visar hur du gör. Se videon här.

Med hjälp av de smarta metoderna har Googles forskare fått imponerande resultat, där bilder har förstorats från 64 x 64 pixlar till 1 024 x 1 024 pixlar, vilket alltså är en upplösning som är 256 gånger högre än den ursprungliga.

Du kan läsa mer om Googles teknik här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av