Google Foto på Samsung-telefon

Oändligt med plats för bilder hos Google.

© Shutterstock

Google Foto erbjuder 15 GB lagringsutrymme för dina bilder – gratis

Om du behöver någonstans att lagra alla dina mobilbilder, har Google en smart lösning med upp till 15 GB utrymme som gör det enkelt att dela dina bilder med familj och vänner. Dessutom är det gratis.

5 augusti 2022 av Mikkel Jacobsen

Appen Google Foto för mobilen är ett utmärkt alternativ till mobiltillverkarnas egna foto- och backuplösningar.

Om du godkänner det säkerhetskopieras alla bilder du tar med mobilens kamera automatiskt till molnet med Google Foto.

Överförs automatiskt till Google Foto

Därifrån överförs de automatiskt till gallerier i din Google-profil så snart din telefon är uppkopplad mot en wifi-anslutning.

Det innebär att du har tillgång till dem på alla enheter där du är inloggad med en Google-profil, och därifrån kan du även beställa utskrifter av dina bästa bilder och skapa egna fotoböcker.

Från appen kan du också göra enkla redigeringar av dina bilder och bland annat lägga på filter innan du till exempel delar dem i ett mejl eller på sociala medier.

Bilder kan också överföras till Google Foto direkt från webbläsaren på datorn.

>Läs även 10 saker du inte visste om din kamera

Gratis backup på upp till 15 GB

Med Google Foto kan du se dina bilder var som helst och Google erbjuder hela 15 GB gratis lagringsutrymme. Det motsvarar mellan 3 000 och 5 000 bilder på många mobiltelefoner, vilket för de flesta är mer än tillräckligt för att lagra de viktigaste ögonblicken.

Om du vill spara bilder från kameran i ursprunglig upplösning finns det dock stora begränsningar för hur mycket plats du har på din Google Drive.

Om du behöver mer utrymme kan du för bara 19 kronor i månaden få 100 GB extra lagringsutrymme i molnet med ett Google One-konto.

När du installerar appen följer du bara guiden på skärmen, så säkerhetskopierar appen automatiskt dina bilder och filmklipp.

Appen hittar du här för Android och iOS.

>Läs även 8 bra tips för att undvika problem med minneskortet

Appen Google Foto ersätter telefontillverkarnas fotoappar för att hantera alla bilder som du tar med mobilen eller pekdatorn. Om du ger ditt godkännande sparas alla bilder du tar automatiskt i appen.

Automatisk backup

Så fort en bild hamnar i appen och telefonen är ansluten till wi-fi överförs bilden till ditt Google-konto på internet. Bilderna blir med andra ord direkt tillgängliga i andra enheter och i datorn. Det går också att överföra bilder från datorn till Google-kontot, så att ALLA dina bilder sparas på ett ställe.

Oändligt med plats

Bilderna kan sparas i olika upplösningar. Om du använder originalupplösningen är det tillgängliga utrymmet begränsat, men om du använder vad Google kallar för hög kvalitet går det att spara hur många bilder som helst utan att det kostar en enda krona.

När appen Google Foto installeras i telefonen startar en guide som innebär att alla bilder du tar säkerhetskopieras till internet. De ligger förstås kvar i telefonen också.

Här finns appen till Android och iOS.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av