Ung kvinna tar selfie till sociala mediet BeReal


© Shutterstock

Vad är BeReal?

BeReal är ett socialt medium som vill visa en oredigerad verklighet. Det står därmed i skarp kontrast till det polerade och ofta fotoshoppade innehåll man ser på medier som Instagram och TikTok.

7 mars 2023 av Redaktionen

Vad är BeReal?

BeReal är ett av de senaste sociala medierna och dess syfte är att ta avstånd från den perfekta selfien. Det är med andra ord ett medium som vill visa världen som den är – utan filter. 

BeReal vill alltså göra upp med den polerade värld som ofta möter oss på andra sociala medier. 

> Läs även: Vad är Instagram Reels?

Hur fungerar BeReal?

Det är alltså detta som skiljer BeReal från alla andra sociala medier: Appen visar användarnas verklighet snarare än något som är iscensatt eller till och med photoshoppat. 

Och appen fungerar på ett annorlunda sätt. En gång om dagen får alla användare en notis om att det är dags att göra dagens inlägg. Sedan har användaren bara två minuter på sig att aktivera kameran och ta en bild där han eller hon råkar befinna sig. 

När man börjar skapa ett inlägg aktiveras kameran på mobilens baksida och selfiekameran, så att det inte finns någonstans att gömma sig när man har bestämt sig för att göra ett inlägg. Inläggen kallas för övrigt BeReals. 

Det kan naturligtvis leda till mindre lyckade situationer, och kanske till och med pinsamma situationer, men precis som i andra liknande appar, som Snapchat, försvinner bilderna efter en tid. 

I BeReals fall tar det 24 timmar innan bilderna försvinner.

Om man väljer att inte göra ett inlägg eller om man inte hinner, så kan man inte se inlägg som andra användare har gjort den dagen.

De här spelreglerna gäller för alla och ser till att ingen användare kan delta i mediet utan att själv dela med sig av sina egna bilder.

Läs även: Vad är TikTok?

BeReal visar världen som den är – där man är.

När meddelandet kommer gäller det att vara beredd. Man har nämligen bara två minuter på sig att skapa den perfekta, operfekta bilden av världen ur ens egen synvinkel på BeReal. 

© Shutterstock

Hur gammal måste man vara för att ha BeReal?

Den nya sociala medieappen har utvecklats i Frankrike och har snabbt blivit mycket populär med totalt 85,4 miljoner nedladdningar i januari 2023. Barn ner till 13 år kan använda tjänsten.

Appen riktar sig till barn, ungdomar och influencers från generation Z.

>läs även Vad är en influencer?

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av