De 6 bästa kameraapparna till iPhone och Android
Lightroom för Android

De 6 bästa kameraapparna till iPhone och Android

Standardkameran i din mobil kan göras ännu bättre med en kameraapp. Vi har listat våra 6 favoriter.

7 september 2016 av Christian Trant

Även om standardkameran i din mobil är bra kan den anpassas ännu mer efter dina behov om du väljer en app att fotografera med.

Kameran är ju fortfarande densamma, men de olika apparna kan bidra med användarvänlighet, fler inställningsmöjligheter eller bättre funktioner för bildbehandling och delning.

1. VSCO
2. 645 Pro Mk III
3. Open Camera
4. Manual
5. Lightroom till Android
6. Camera+

VSCO

1. VSCO finns till både Android (från Lollipop och nyare) och till iOS.

Appen är gratis och ger dig möjlighet att ställa in kamerans vitbalans, ISO och slutartid. VSCO har också funktioner för efterbehandling av bilden samt delning.

> Läs också 5 bra gratisappar för bildbehandling på mobilen

 645 Pro Mk III

2. 645 Pro Mk III finns bara till iOS.

Den är en bra app för fotografen som är van vid att hantera en spegelreflexkamera i proffsklass. Appen ger direkt åtkomst till allt som kan kontrolleras i en iOS-kamera som manuell exponeringskompensation, halvautomatisk slutartidsprioritet och ISO-prioritet.

Appen har dessutom en rad funktioner för förinställningar till vitbalans.

Open Camera

3. Open Camera finns bara till Android.

Gratisapp som ger åtkomst till alla inställningsmöjligheter på Android-kameran. Programmet utvecklas med öppen källkod, och nya funktioner läggs till löpande. Open Camera kan förbättra bildstabiliseringen och ger möjlighet till fjärrstyrning genom att ropa eller klappa i händerna.

Manual

4. Manual finns bara till iOS.

Ger som namnet antyder möjlighet att själv kontrollera inställningarna. Det gör bland annat att man kan använda långa slutartider, eller kontrollera vitbalans och välja var fokus ska ligga.

Lightroom till Android

5. Lightroom till Android

Den första appen som ger en fullständig råformatslösning för mobilen. Även om Lightroom framför allt är kända för bildbehandling är den här appen med från att bilden tas till den följande bildbehandlingen. På flera Android-telefoner kan du till och med fotografera i råformatet .dng som ger optimala möjligheter till bildbehandling.

Camera+

6. Camera+ till iOS.

Ger dig förutom fokusering även möjlighet att kontrollera exponeringen genom att trycka på skärmen för att ange var ljuset ska mätas. Därmed kan man fokusera på en punkt och styra ljussättningen utifrån en annan punkt.

> Läs också 3 bra appar för fotorundan

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av