Zoner Photo Studio X är ett bildbehandlingsprogram som påminner mycket om Lightroom, men är mycket billigare.

© Shutterstock // Zoner Photo Studio

Få ordning på bilderna med Zoner Photo Studio X

Zoner Photo Studio X gör det lätt att organisera bilderna. Programmet är användarvänligt, och du kan lätt kategorisera dina bilder med hjälp av stjärnor, nyckelord och GPS-data. Här visar vi hur.

5 mars 2021 av Christian Trant

Lightroom är ett väldigt bra bildbehandlingsprogram, men tyvärr är det också dyrt att abonnera på. Därför är det fantastiskt att det finns ett billigare alternativ. 

Zoner Photo Studio X är ett bildbehandlingsprogram som i mångt och mycket påminner om Lightroom. Här kan du lätt redigera, råkonvertera och organisera dina bilder – och programmet har till och med ett flertal funktioner som inte finns i Lightroom.

Här kan du läsa om hur du får total översikt över dina bilder med Zoner Photo Studio X.

1. Du kan stjärnmarkera dina bilder 

När du har importerat dina bilder i Zoner Photos Studio X, kan du välja ut en eller flera bilder och sedan ge dem stjärnor. 

Du kan välja att använda funktionen för att markera vilka bilder som är de bästa i samlingen, eller så kan du använda dem för att hålla koll på hur långt du har kommit i redigeringen av de olika bilderna.

Börja t.ex. med att välja ut de bästa bilderna från fotorundan och ge dem en enda stjärna. Nu kan du jobba vidare med de utvalda bilderna i de olika modulerna i Zoner Photo Studio X och tilldela stjärnor efter hand för att slutligen ge de helt färdiga bilderna fem stjärnor. Det är ett bra sätt att hålla koll på hur långt du har kommit i arbetsflödet.

> Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

Modulen Manage i Zoner Photo Studio X

Här kan du ge bilderna stjärnor. Du kan ge mellan noll och fem stjärnor. Du kan även färgkoda dina bilder, om det är till hjälp för dig.

© Zoner Photo Studio X // Bonnier Digital FOTO

2. Nyckelord gör det lättare att söka efter bilderna

Du kan lägga till nyckelord i bilderna, så att det blir enklare att hitta dem igen. Det är praktiskt om du t.ex. snabbt vill få koll på alla dina landskapsbilder.

Under rubriken Keywords, skriver du in dina nyckelord och skiljer dem åt med kommatecken. Ju fler nyckelord du ger bilderna, desto lättare är det att hitta fram till en viss bestämd bild i din samling. 

När du har skrivit in dina nyckelord trycker du på ENTER. Du kan göra din kategorisering ännu mer specifik genom att lägga till bestämda sökord på mindre grupper av bilder.

> Läs också: Så får du bättre bilder med gratis bildbehandling i Windows 10

Ge bilderna nyckelord här

Du kan alltid ändra nyckelorden som du använder. Du kan också alltid lägga till nya om din sökning behöver vara ännu mer exakt. 

© Zoner Photo Studio X // Bonnier Digital FOTO

3. GPS-data kategoriserar dina bilder

Om du aktiverar kamerans GPS-funktion, kan Zoner Photo Studio X se exakt var du har tagit bilderna.

Zoner Photo Studio X sparar informationen och ger dig möjlighet att organisera bilderna i mappar utifrån bildernas placering.

Därmed kan du lägga alla bilder från t.ex. Italien i en separat mapp. Du kan också lätt lägga alla dina bilder från en viss konsertlokal i en och samma mapp, tack vare att Zoner Photo Studio kan se att du har tagit bilderna på samma ställe. 

Om din kamera inte har någon GPS-funktion, kan du även lägga till GPS-data i bilderna på manuell väg. 

> Läs också: Din kamera avslöjar mer om dig än vad du tror

Få Zoner Photo Studio X utan extra kostnad

I samarbete med Zoner erbjuder vi nu dig som prenumererar på Bonnier Digital FOTO en gratis provversion av programmet, som kan användas i hela fem månader. 

När de fem månaderna har passerat, kan du dessutom köpa ett års abonnemang på programmet med en rabatt på 20 procent, vilket ger ett pris på omkring 340 kronor. Programmet kan bara användas med Windows-datorer.

Ladda ned din gratisversion av programmet här!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av