Darktable utmanar Adobe Lightroom

Precis som hos Lightroom består justeringsdelen av en rad olika paneler med skjutreglage till höger på skärmen.

© darktable

Den gratis råkonverteraren Darktable utmanar Lightroom

Den gratis råkonverteraren Darktable har kommit i en ny version, och nu finns den även till Windows. Vi har testat den, och här kan du läsa om våra intryck.

8 januari 2018 av Kristoffer Engbo

Efter att ha varit tillgängligt till Mac och Linux i flera år har det gratis råkonverteringsprogrammet Darktable nu äntligen kommit till Windows. 

Darktable påminner i stora drag om Lightroom, men det är ett program med öppen källkod som utvecklas av frivilliga krafter och är helt gratis. I likhet med Lightroom finns programmet till och med på svenska.

Precis som hos Lightroom behöver bilderna importeras innan man kan arbeta med dem, och du kan arbeta med filer i både - och jpeg-format. När man har importerat bilderna kan man bland annat lägga till sökord och placera ut dem på en karta.

Läs också: Lightroom CC rejält förbättrad med nya funktioner 

Många justeringsalternativ

I justeringsdelen finns det massor av funktioner. Förutom att det går att korrigera grundläggande parametrar som exponering, skuggor och högdagrar, vitbalans och färger, finns det även funktioner för att ta bort dis och klona bort fläckar.

Imponerande nog kan programmet dessutom automatiskt korrigera missteckning utifrån vilket objektiv man har använt. På det hela taget har programmet flera olika paneler med många skjutreglage som möjliggör finjusteringar in i minsta detalj.

Testa den nya Fördelszonen, vårt digitala universum med videor, guider, förinställningar för bildbehandlingsprogram samt mycket annat med ett nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 29 kronor

Användarvänligheten är inte den bästa

Darktable bildbehandlingsprogram

Du kan visa bilderna från en mapp som miniatyrbilder och lägga till bl.a. sökord.

© darktable

Programmets uppbyggnad är dock inte vidare logisk, och det är svårt att hitta var de olika funktionerna ligger. Dessutom har flera av skjutreglagen och panelerna kryptiska namn, så man får ofta prova sig fram för att se vilken effekt de har.

Vi hittade inte heller någon funktion för att justera bara delar av bilden, men det kan bero på att vi inte kunde hitta den. Vi fick också vända oss till manualen för att ta reda på hur man exporterar en ändrad bild.

Vi lyfter på hatten för utvecklarna som lägger ner tid och energi på att göra ett kompetent och omfattande råkonverteringsprogram med massor av funktioner. Användarvänligheten har däremot sina brister, och vi kände aldrig att vi hade kontroll över vad som hände med bilderna när vi arbetade med programmet.

Om du själv vill testa Darktable kan du ladda ned programmet gratis här.

Om du är på jakt efter andra gratisprogram till dina bilder kan du se våra favoriter här.

Om du älskar Photoshop och Lightroom kommer du att få stor nytta av vår kursbok Photoshopskolan. Du får den med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av