ACDSee Photo Studio Ultimate på dator
© Shutterstock.com

5 steg som ger finare bilder i ACDSee Photo Studio Ultimate

Du kan lätt få dina bilder i toppform med bildbehandlingsprogrammet ACDSee Photo Studio Ultimate. Här visar vi de viktigaste förbättringarna som du bland annat kan använda för att få snyggare ljus och färger med programmet.

4 januari 2021 av Kristoffer Engbo

Programmet ACDSee Photo Studio Ultimate har massor av redigeringsmöjligheter som ger dig ännu finare bilder. Här visar vi dig de fem viktigaste som gör de allra bästa bilderna bättre.

I bilden nedan har vi använt funktionerna i ACDSee Photo Studio Ultimate för att justera ljushet, färger med mera. Dra i strecket i mitten för att visa mer av före- och efterbilden.

För att justera en bild behöver du först markera den och klicka på Develop längst upp till höger.

1. Optimera ljusheten i ACDSee

Öppna panelen General till vänster på skärmen, där du använder Exposure för att göra bilden ljusare eller mörkare. Dra Contrast och Clarity åt höger för att öka kontrasten.

Med Highlight Enhancement och Fill Light får du fram detaljer i högdagrar och skuggor. Om bilden är disig, drar du Dehaze åt höger.

>Läs också: 9 tips som gör dig till en ännu bättre fotograf

2. Få bättre färger med ACDSee

I panelen General kan du göra färgerna kraftigare genom att dra Vibrance åt höger.

Om bilden är för varm eller kall, öppnar du panelen White Balance. Här drar du Temperature åt vänster för att göra bilden kallare och åt vänster för att göra den varmare.

Justeringar kan även användas på råbilder. Här har vi justerat ljusheten och färgerna och lagt till skärpa i en råbild. Originalet visas till vänster och den justerade versionen ligger till höger.

3. Öka skärpan i ACDSee

Gör bilderna skarpare genom att välja Detail överst till vänster.

Dra Amount åt höger, medan du håller koll på effekten i fönstret ovanför skjutreglagen. Justeringen kan öka mängden korn i enfärgade fält, men det kan du förhindra genom att dra Mask åt höger.

Justering av skärpa i ACDSee Photo Studio

Du kan eventuellt hålla ner Alt-tangenten medan du justerar Mask. Då visas bilden i svart och vitt. I de vita delarna görs bilden skarpare, medan effekten inte slår igenom i de svarta delarna. Korrigera skjutreglaget tills enfärgade delar av bilden, t.ex. himlen, är helt svarta.

4. Få mindre brus med ACDSee

Om bilden är tagen i svagt ljus, kan det uppstå korn. Ta bort dem genom att flytta skjutreglaget Luminance under Noise Reduction åt höger.

Håll koll i det lilla fönstret ovanför skjutreglagen för att hålla koll, så att du inte förlorar alltför mycket detaljer i t.ex. byggnader när du justerar Luminance.

5. Bli av med fläckarna i ACDSee

Om det finns fläckar i bilden, t.ex. från reflexer eller damm på objektivet, kan du ta bort dem genom att välja Repair högst upp till vänster. Välj Heal, och ställ in Nib Width så att penseln blir något större än fläckarna.

>Läs också: Så tar du den bästa selfien

Högerklicka i ett område bredvid fläcken, som du vill klona från, och klicka sedan på fläcken, så att den försvinner. Klicka på Done längst ner när du är klar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av