Man som redigerar video på sin dator.

Det finns flera gratisalternativ för dig som vill redigera video. Här tittar vi närmare på olika program, gratis eller ej.

© Shutterstock

Här är de bästa programmen för videoredigering

Du behöver inte prenumerera på dyra program för att kunna redigera dina filmklipp. Det finns nämligen flera gratisalternativ där användarvänligheten är högre. Här hjälper vi dig att välja rätt.

När du ska välja ett redigeringsprogram för filmklipp är det flera saker att tänka på.

De olika programmen varierar nämligen mycket när det gäller pris, användarvänlighet och antal verktyg.

Vi hjälper dig att hitta rätt i utbudet. I denna artikel kan du läsa om:

> Läs även: Bästa kamerorna för video

Videoredigeringsprogram med olika ljudklipp och filmklipp.

Gemensamt för alla videoredigeringsprogrammen är att du kan lägga in olika ljud- och filmklipp på en tidslinje, och sedan kan du flytta runt dem för att på så vis berätta historien på ditt eget sätt.

© Shutterstock

Videoredigering för nybörjare

När du köper en dator, Windows eller Mac, får du ett videoredigeringsprogram på köpet. 

Nackdelarna med dessa videoredigeringsprogram kan dock vara att de kan verka onödigt enkla och begränsande, inte minst om du har lite mer specifika önskemål när det gäller videoredigering.

De kan dock fortfarande ge fina resultat. 

Videoredigeraren för Windows

Videoredigeraren är Windows nya redigeringsprogram för video efter att Movie Maker fasats ut.

Videoredigeraren medföljer alltid när du köper en dator som har Windows installerat, och programmet fyller de mest grundläggande behoven vid videoredigering.

Du kan enkelt göra hela videor eller filmer med Videoredigeraren. I programmet kan man nämligen lägga på ljud och arbeta med övergångar. Dessutom kan man snabbt redigera i det inspelade ljudet.

Apple iMovie för Mac

Apple iMovie ingår kostnadsfritt när man köper en Mac-dator och är ett superenkelt och användarvänligt program för videoredigering.

Fördelen med iMovie är att det är en förenklad och nedskalad version av proffsprogrammet Final Cut Pro X. 

Det kan alltså vara en fördel att börja med iMovie om du redan nu vet att du vill nå en hög nivå med din videoredigering framöver.

Apple iMovie är överskådligt och användarvänligt och har förhållandevis många funktioner om du vill göra din video mer spännande.

> Läs även: Så här visar du dina videor på YouTube

Exportikon vid videoredigering.

I både Videoredigeraren och iMovie måste du exportera dina videor när du är klar med redigeringen. Du kan välja mellan flera olika format och kvaliteter.

© Shutterstock

Videoredigering för dig med blodad tand

iMovie och Videoredigeraren är jättebra program för fotografer när man börjar redigera sina filmklipp, men efter ett tag ofta upptäcker man ofta att man vill ha tillgång till fler funktioner och redigeringsmöjligheter.

Som tur är finns det gratisprogram för videoredigering som har fler funktioner och samtidigt kan tillgodose de allra flestas behov av videoredigering.

Wondershare Filmora Video Editor

Wondershare Filmora är gratis och utformat av proffs. Därför är det ett riktigt bra program om du vill öva på mer avancerad redigering.

I det här videoredigeringsprogrammet kan du skapa avancerade effekter och arbeta med ljudredigering på ett överskådligt sätt.

Här finns även goda möjligheter att använda kortkommandon som höjer arbetstempot.

Wondershare Filmora finns i en gratisversion som låter dig prova på programmet. Om du gillar programmet kan du alltid uppgradera till en betalversion där du får ännu fler funktioner.

> Läs även: Så skapar du en timelapse-video

Videoredigering med DaVinci Resolve

DaVinci Resolve är gratis och utöver att du får ett bra redigeringsprogram får du även skräddarsydda verktyg som hjälper dig med färgkorrigering och specialeffekter när du redigerar video. 

När du börjar använda ett nytt videoredigeringsprogram är inlärningskurvan alltid tämligen brant. DaVinci är inget undantag.

Med DaVinci får du många fler funktioner än i exempelvis Videoredigeraren eller iMovie, och därför kan steget kännas ganska stort. Men programmet är användarvänligt, vilket innebär att du snabbt lär dig var de olika funktionerna finns.

videoredigeringsprogram

Videoredigering kan ofta bli en komplicerad process där du arbetar med flera video- och ljudspår. Det ställer krav på videoredigeringsprogrammens användarvänlighet.

© Shutterstock

Videoredigering för erfarna

Videoredigeringsproffsen brukar föredra ett särskilt program som motsvarar just deras behov av videoredigeringsfunktioner. 

Men det är ofta en smaksak och en fråga om vana.

Vi har hittat två program som du kan klippa en Hollywood-film i eller använda för att skapa en grym hemmavideo med proffsiga effekter och klipp.

Final Cut Pro 

Apple erbjuder även professionell videoredigering. Programmet Final Cut Pro  är en proffsversion av Apple iMovie. 

Det kan användas även av relativa nybörjare på videoredigering, eftersom klippen är lätta att placera med musen.

Tidslinjen är enkel att behärska eftersom klippen automatiskt klipper och kopplas till andra klipp om du till exempel vill placera en videosekvens mellan två befintliga klipp på tidslinjen.

Precis som Adobes program har Final Cut en brant inlärningskurva, men du kommer aldrig att sakna funktioner när du arbetar dig upp på högre nivåer. 

Observera dock att kostnaden för Final Cut Pro är 3 195 kronor i Apples App Store.

> Läs även: 3 tips för bättre ljud i dina videor

Adobe Premiere Pro 2020

Med Adobes videoredigeringsprogram Premiere Pro 2020 tar möjligheterna aldrig slut. Programmet är en favorit bland många yrkesverksamma, eftersom det har stöd för en mängd olika format och fyller proffsens behov.

Vi rekommenderar inte Premiere Pro 2020 för nybörjare på videoredigering.

Programmet har en mycket brant inlärningskurva, och du får betala minst 240 kronor i månaden.

Innan du väljer detta videoredigeringsprogram måste du alltså vara säker på att det är rätt för dig och din nivå. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av