Vi har testat Canons vassa flaggskepp EOS R3

På pappret är Canon EOS R3 en dröm för sportfotografer med sin höga hastighet och revolutionerande autofokus, men fungerar det i praktiken? Vi var bland de första i Europa att testa kameran.

Med nya EOS R3 presenterar Canon för första gången en spegellös systemkamera för bland annat professionella sportfotografer. Hittills har Canon erbjudit DSLR-kameran EOS-1D X Mark III till denna målgrupp.

>Läs även: Ska du välja en systemkamera med eller utan spegel?

Denna spegellösa modell är ganska mycket lättare än DSLR-modellen, och hastigheten har ökat från 20 till 30 bilder per sekund.

Canon EOS R3

Dessutom har R3 en bildsensor i fullformat på 24,0 megapixel.

Vi var bland de första i Europa som fick testa nya Canon EOS R3, och bland annat var vi på en velodrom och en motocrossbana där vi kunde testa det revolutionerande autofokussystemet.

Fokussystemet i Canon EOS R3 kan styras med ögonrörelser, vilket innebär att du väljer var skärpan ska ligga genom att titta på just det området i sökaren. Dessutom kan motivigenkänningen registrera bland annat motorcyklar, som autofokusen sedan kan följa.

Motocrossåkare fotad med Canon EOS R3

Vi begav oss till en motocrossbana med Canon EOS R3 och utsatte autofokusen för de snabba tvåhjulingarna. I vår recension kan du se våra testbilder i full upplösning.

Och motivigenkänningen gjorde oss inte besvikna. I videon nedan visar vi skärmen på Canon EOS R3, där du kan se var kameran har fokuserat i en bildserie som vi tog av motocrossåkare. Håll ett öga på den röda fyrkanten. På avstånd låser fokusen på motorcykeln, men när motivet kommer närmare fokuserar systemet istället på hjälmen.

Du kan läsa mer om våra upplevelser av kameran i vår fullständiga recension av Canon EOS R3 här. Där kan du bland annat läsa vad vi tycker om sökaren, om bildkvaliteten och om den ögonstyrda fokuseringen (går den över huvud taget att använda?).

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av