Man med Canon EOS R5

Canon EOS R5 har en upplösning på 44,8 megapixel och er Canons första spegellösa systemkamera i proffsklass.

© Bonnier Digital FOTO

Våra första intryck av Canon EOS R5

Vi på Bonnier Digital FOTO har varit bland de första som fick lov att testa nya Canon EOS R5. Vi fick 48 timmar på oss att skapa oss några första intryck. Detta är vad vi kom fram till.

Efter två dagar i sällskap med Canon EOS R5 verkar det som att Canon är redo att utmana Sony A7R IV som har suttit på tronen bland spegellösa systemkameror sedan lanseringen förra året.

Utformningen av Canon EOS R5 påminner om EOS R, men den irriterande touchpaden har ersatts med en mer användbar joystick. Ergonomin är utmärkt, med ett bra grepp och den stora, välkända inställningsratten från 5D Mark IV.

Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Canon EOS R5 har också fått en efterlängtad bildstabilisering, som gjorde att vi kunde fotografera på fri hand i skymningen vid 1/6 sekund och få skarpa bilder på 24 mm. 

Ögonfokusering imponerar

Autofokusen verkar också ha utvecklats enormt från EOS R. Den uppdaterade ansikts- och ögonfokuseringen känns bergsäker. När en person vred på huvudet växlade kameran snabbt till ansiktsfokus och tillbaka till ögonfokus när personen vände sig igen.

När vi granskade bilder och lät bildvisningen markera var skärpan låg vid tagningen, kunde vi konstatera att kamerans ögonfokusering träffade rätt precis varje gång.

Sökaren uppdateras med hela 120 bilder i sekunden, vilket gör den flimmerfri precis som en bra optisk sökare – även under panorering.

Canon EOS R5 bakifrån

Canon EOS R5 har hela 5940 fokuspunkter, och kameran tar upp till 20 bilder i sekunden.

Som första kamera i denna klass kan R5 filma i 8K. Vi tog några korta sekvenser, och ett klipp på en minut upptog hela 3,35 gigabyte. Kameran blev ganska varm vid 8K, men det uppges den vara byggd för.

Kameran kan fotografera tills kortet är fullt

Canon EOS R5 kan användas med både vanliga SD-kort och snabba CFexpress-kort. Med CFexpress kunde vi hålla ner utlösarknappen och fotografera med 20 bilder i sekunden utan att bufferten någonsin fylldes.

Läs också: 10 bra tips för att undvika problem med minneskortet

Vårt lånade exemplar av Canon EOS R5 var ett så kallat sample-exemplar. I och med att det inte var fråga om någon färdig testmodell kan vi ännu inte komma med någon ingående bedömning av t.ex. bildkvaliteten, men håll koll på vad som kommer att dyka upp i Fördelszonen här på webbplatsen – inom en snar framtid kommer en mer djuplodande recension av ett färdigt produktionsexemplar av Canon EOS R5.

Startpriset för Canon EOS R5 är 52 199 kronor, vilket innebär att den kostar nästan 9000 kronor mer än konkurrenten Sony A7R IV.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av