OM System

Framöver kommer kameror och objektiv som tidigare hette Olympus att bära namnet OM SYSTEM.

© OM Digital Solutions

Slutet för Olympus som kameramärke

Efter en lång process där den japanska tillverkaren har delats upp i olika företag, står det nu klart att namnet Olympus inte längre kommer att användas på kameror och objektiv.

9 december 2021 av Poul Siersbæk

Det legendariska kameranamnet Olympus är nu historia efter mer än 100 år på marknaden.

I början av 2021 avslutade Olympus Corporation överföringen av sitt affärsområde Imaging Business Division till Japan Industrial Partners Inc. (JIP). Därefter ligger all kamera- och objektivproduktion där, medan Olympus kan koncentrera sig på produktionen av framför allt medicinsk utrustning.

Detta steg meddelades redan i juni 2020 och processen har tagit tid. Bolaget som framöver har hand om fotoutrustning som kameror och objektiv bär nu namnet OM Digital Solutions. 

Fram till i höst behöll dock det nya bolaget det legendariska Olympus-namnet, men nu har det slutgiltigt fått gå i pension. Nya produkter från OM Digital Solutions kommer framöver att ha namnet OM SYSTEM.

>Läs även: Allt om Olympus

OM SYSTEM

Som framgår av OM Systems webbplats slopar man helt osentimentalt det historiska kameranamnet.

© OM Digital Solutions

Olympus-produkter som lanserats före namnbytet kommer dock fortfarande att heta Olympus och tillhöra OM Digital Solutions. Det finns ingen officiell förklaring till varför man inte bara kunde fortsätta med Olympus-namnet.

Det bör för övrigt nämnas att namnet OM SYSTEM kommer från den legendariska serien med analoga spegelreflexkameror som tillverkades från 1972 till 2002 under namnet Olympus OM System.

Den första nya produkten från OM Digital Solutions som inte bär Olympus-namnet är objektivet OM SYSTEM M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 Pro. Det passar som vanligt till kameror med Micro Four Thirds-fattning och ser precis ut som ett Olympus-objektiv, bortsett från namnet. Brännvidden på det ljusstarka objektivet motsvarar 40 mm på fullformat. Det är ordentligt tätat och kostar 7 490 kronor.

En ny systemkamera i proffsklassen uppges också vara på gång från OM SYSTEM. Vi ser fram emot att följa det nya märket och de nya produkterna. Du kan tillsvidare hänga med här.

>Läs även: Så bra är Olympus OM-D E-M1 Mark III

OM SYSTEM M.Zuiko 20mm F1.4 ED Pro

Objektivet OM SYSTEM M.Zuiko 20mm F1.4 ED Pro är den första produkten utan det historiska Olympus-namnet.

© OM Digital Solutions

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av