Olympus logotyp

Olympus huvudkontor ligger i Shinjuku mitt inne i Tokyo.

© Shutterstock

Allt om Olympus

Olympus har funnits i mer än hundra år och genom historien har fotografer i stora skaror älskat märket, men vad är det egentligen som gör Olympus så speciellt? Det kan du läsa om här.

4 augusti 2021 av Christian Trant

Olympus är ett av världens absolut äldsta kameramärken. 

Närmare bestämt grundades företaget år 1919, och under årens lopp har Olympus tillverkat kameror som har hyllats och älskats av många fotografer.

Här kan du läsa om Olympus historia, produkter och kameraserier.  

Kort om Olympus historia

Olympus grundades för mer än hundra sedan av Yamashita Takeshi. 

I början tillverkade företaget bara mikroskop och termometrar, men omkring 1934 utökades produktionen och Olympus började tillverka objektiv.

Tanken var då att företaget endast skulle ägna sig åt objektiv, men man hittade aldrig något kameraföretag som ville ingå samarbete.

Därför började Olympus tillverka egna kameror som matchade objektiven.

1936 kom den första kameramodellen, med beteckningen Semi-Olympus I.

> Läs även: Allt om Canon

Semi-Olympus I

Olympus första kamera från omkring 1936.

© Olympus

Olympus är ett av de minsta märkena idag

Om du undrar varför du sällan träffar på Olympusfotografer så finns det en bra förklaring. 

Under 2020 var det nämligen mindre än sex procent av alla fotografer som köpte en Olympus, och företaget har heller aldrig legat i topp när det gäller flest sålda kameror.

Det är istället tungviktarna Canon, Nikon och Sony som de flesta fotografer föredrar när de köper ny kamera.

I cirkeldiagrammet nedan ser du att Olympus ligger i gruppen av övriga märken, som står för de sista cirka sex procenten.

> Läs även: Allt om Sony

Cirkeldiagram som visar kameraförsäljningen fördelad på märken under 2020.

Enligt det tyska företaget Statista, som specialiserat sig på marknads- och konsumentdata, återfanns Olympus bland de övriga märken som totalt stod för 6,4 procent av kameraförsäljningen år 2020. 

© © Statista

En överblick över de olika märkena

OM-D-serien

I denna serie ingår Olympus spegellösa kameror med utbytbar optik. Det är också i den här serien som du hittar kameror som är lämpliga för entusiaster, semi-proffs och yrkesfotografer. 

Serien bygger vidare på OM-serien, som var en stor framgång på 1970- och 1980-talet. Det syns tydligt i designen, som är mer retro än de aktuella modellerna hos andra kameramärken.

Samtidigt är OM-D-serien fullmatad med den senaste tekniken. Det syns bland annat i detta Olympus OM-D E-M10 Mark IV, som vi har recenserat i Bonnier Digital FOTO..

I Prylguiden finns hundratals recensioner av fotoutrustning. Där får du en snabb översikt som hjälper dig att ta en genväg till ditt nästa fotoköp.

Pen-serien

Den första Pen-kameran lanserades 1959, och sedan dess har det tillkommit många kameror serien. 

Pen-serien kännetecknas av lägre priser än OM-D-serien, och kamerorna håller lite lägre kvalitet – med matchande priser.

År 2020 kom PEN E-PL10 som vi recenserade i tidningen. Kameran hade många spännande detaljer – samtidigt som priset är mycket lockande. 

Tough-serien

I denna modellserie hittar vi Olympus robusta kompaktkameror. Serien består uteslutande av tåliga modeller som lämpar sig utmärkt för äventyrslystna fotografer.

Kamerorna i Tough-serien har inte utbytbart objektiv, men de är ett självklart val vid mycket action och risk för att kamerautrustningen blir skadad. 

Vi har recenserat denna Olympus Tough TG-6, som bland annat fotar i råformat och filmar i 4K-kvalitet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av