Canon EOS 7D

Recension av Canon EOS 7D

EOS 7D är den nya toppmodellen bland Canons kameror med APS-C-sensorer. Den har högre upplösning och hastighet än någon annan kamera i den här klassen. Här undersöker vi om Canon efter två långa år i skuggan äntligenkan knuffa bort Nikon D300S från tronen.

5 december 2009

Man behöver inte ta särskilt många bilder för att inse att Canon EOS 7D är en unik kamera. Den ligger som gjuten mellan händerna, sökaren är enastående och utlösaren har en kompetent precision som är svår att beskriva, men som gör att man lyckas ta bilderna i precis rätt ögonblick. Det spelar ingen större roll om en kamera kan ta tre eller fem bilder i sekunden; detta är ändå för lite för att man ska kunna ta bra actionserier. Men EOS 7D kan ta hela åtta bilder i sekunden, och det räcker för att man ska hänga med när det går undan. Vid ISO 12 800 är ljuskänsligheten så hög att kameran kan prestera på en nivå som inte många andra kameror klarar. Det går nämligen att ta bilder när ljuset är så svagt att man inte ser något själv. Utan blixt är EOS 7D tillräckligt känslig för att kunna återge detaljer även i beckmörker.

När man granskar bilderna på den stora 3,0-tumsskärmen märker man genast hur fantastisk kvaliteten är, något som bekräftas när man öppnar bilderna på en datorskärm.

Det är uppenbart att Canon har gått in för att störta Nikon D300S, som hittills varit den ohotade kungen i den stora mellanklassen. EOS 7D har nästan samma mått, vikt och pris som D300S, och alla de viktigaste specifikationerna är lite eller mycket bättre.

Vattenpass i sökaren

Den ljusa, kontrastrika sökaren förstorar 1,0x, vilket är unikt för en EOS-kamera, och visar 100 procent av motivet. Canon har äntligen gett med sig och utvecklat en sökare som kan visa stödlinjer, något som Nikon introducerade redan 2004. I gengäld är EOS 7D världens första kamera som har elektroniskt vattenpass i sökaren, en detalj som gör att man enkelt kan få en rak horisontlinje. Om man trycker på en knapp tänds AF-punkterna uppe, nere och i sidorna och visar om kameran hålls rakt. Denna information kan även visas på lcd-skärmen. Precis som hos EOS 5D Mark II, men inte hos 50D, finns det batteriindikator i sökaren.

EOS 7D är i mångt och mycket en EOS 5D Mark II med en liten sensor. Programratten har tre lägen för egna inställningar, men ingen motivautomatik. Lcd-skärmen är densamma med 920 000 punkter, och man kan välja direktvisning med ansiktssökning. Direktvisningen har blivit betydligt bättre. Nu kan man fokusera genom att trycka ner utlösaren halvvägs. Det fungerar snabbare än hos Nikon och nästan lika snabbt som Sony.

Canons fantastiska menysystem har blivit ännu bättre, och nu visas många val grafiskt på den stora skärmen. Canon har rykte om sig att vara oerhört konservativa, men EOS 7D bjuder på osedvanligt många designmässiga förbättringar. På/av-knappen sitter numera bakom programratten, vilket gör att man inte blandar ihop den med låset på den stora väljaren på kamerans baksida.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 18/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av