Panasonic Lumix G9

Panasonic Lumix G9 är Panasonics hittills mest avancerade stillbildskamera.

© Panasonic

Panasonic Lumix G9 – klassens just nu snabbaste kamera

Bonnier Digital FOTO är bland de första som har fått testa nya Panasonic Lumix G9 som är världens snabbaste Micro Four Thirds-kamera.

8 november 2017 av Kathrine Anker

Panasonics toppmodell Lumix GH5 får nu sällskap av blixtsnabba Panasonic Lumix G9 med en sensor på 20,3 megapixel och möjlighet för serietagning med 60 bilder i sekunden. 

Panasonic G9 är anpassad för professionella naturfotografer, och påstås vara kungen av stillbilder vid sidan av den mer videofokuserade Panasonic Lumix GH5. 

Enligt tillverkaren har Panasonic Lumix G9 den hittills bästa bildkvaliteten från en Lumix-kamera. 

Panasonic Lumix G9 ovanifrån

Panasonic Lumix G9 är anpassad för professionell användning och har fått en statusdisplay på ovansidan som påminner om professionella DSLR-kameror.

© Panasonic

Våra första intryck av Panasonic Lumix G9

Vi har nyligen testat nya Panasonic Lumix G9 i samband med att kameran lanserades i Portugal, och vi imponerades främst av fokushastigheten. 

Panasonic Lumix G9 kan fokusera på bara 0,04 sekunder, vilket gör kameran till den snabbaste i Micro Four Thirds-klassen.

Panasonic Lumix G9 fokushastighet kontinuerlig fokus

Panasonic Lumix G9 är perfekt för actionbilder, där den imponerande fokushastigheten i kombination med kontinuerlig fokus hjälper dig att ta knivskarpa bilder. 

© Kathrine Anker

Med fokusinställningen Tracking kunde vi utan problem följa såväl lekande hundar som surfare vid snabb serietagning utan att förlora fokus.

Vi har tidigare skrivit om andra kompakta systemkameror som är imponerande snabba. Du kan läsa om dem här. 

Panasonic Lumix G9 kompakt systemkamera

Det var en smal sak att få fokus på surfaren med Panasonic Lumix G9, när vi nyligen testade den på stranden i Portugal.

© Kathrine Anker

Panasonic Lumix G9 kan ta hela 20 bilder i sekunden, och om man låter fokus ligga kvar på samma punkt snarare än att följa motivet kommer kameran upp i 60 bilder i sekunden. 

Panasonic Lumix G9 ansiktsfokus

Autofokusen kan ställas in så att den följer ansikten i rörelse. Funktionen fungerar fint, och störs inte av andra element i förgrunden, t.ex. bladverket i bilden.

© Kathrine Anker

Bilder på 80 megapixel

Panasonic Lumix G9 har fått en särskild inställning för hög upplösning som kan ge bilder på 80 megapixel genom att kameran kombinerar åtta exponeringar där sensorn har flyttats en aning mellan varje exponering.

Det kan vara en fördel för landskapsfotografer, men man behöver använda stativ för att undvika att kameran skakas mellan exponeringarna. 

Vi väntar med vårt omdöme om funktionen tills vi har haft möjlighet att testa kameran mer ingående. Du kommer att kunna läsa om detta i Prylguiden. 

Panasonic Lumix G9

Panasonic Lumix G9 är en elegant kompakt systemkamera, här utan objektiv. 

© Panasonic

Lumix G9 eller Lumix GH5: 6K-bilder och bildstabilisering

I likhet med Panasonic Lumix GH5 har Panasonic Lumix G9 fått en 6K-foto-funktion, där du kan plocka ut stillbilder på 18 megapixel ur ett videoklipp med 30 bilder per sekund, och en 4K-version där man fotar med 60 bilder per sekund. 

Det sägs vara mindre brus i bilder från 6K- och 4K-klipp som har tagits med G9 än med GH5, tack vare kamerans förbättrade Venus-motor.

Bildstabiliseringen i fem led som vi känner igen från Panasonic Lumix GH5 har förbättrats, vilket medför att Panasonic Lumix G9 ger hela 6,5 extra exponeringssteg – 1,5 steg mer än hos GH5. 

Det innebär att du kan få skarpa bilder vid slutartider omkring 1/25 sekund vid förhållanden som annars skulle kräva 1/2000 sekund utan bildstabilisering. 

Läs också: Spara pengar på tredjepartsobjektiv

Nytt 200 mm-objektiv från Leica

Tillsammans med Lumix G9 har Panasonic lanserat ett nytt Leica-teleobjektiv på 200 mm, som på Micro Four Thirds motsvarar en brännvidd på 400 mm.

Leica DG ELMARIT 200 mm F2.8 Power O.I.S har O.I.S-bildstabilisering och avsett för fotografi på fri hand vid natur- och sportfotografi. 

Det ingår en telekonverter som kan utöka brännvidden så att den kommer upp i motsvarande 560 mm. Kombinationen av kamerahusets bildstabilisering och stabiliseringen i objektivet innebär att kameran och objektivet tillsammans kan kompensera för större skakningar än vanligt.

Det rekommenderade priset för objektivet är 31 999 kronor, och det går att köpa från slutet att december.

Nyligen lanserades en rad objektiv som du också kan användning av med den nya kameran.

Du kan även ta en titt på vår stora objektivguide i Fördelszonen. 

Panasonic Lumix G9 pris:

Priset på Panasonic Lumix G9 har angetts till 18 999 kronor för huset och 24 999 i paket med ett 12-60 mm Leica-objektiv.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av