Panasonic Lumix DC-S5

Lumix DC-S5 är Panasonics minsta fullformatskamera.

© Panasonic

Ny fullformatare utan övervikt

Panasonic lanserar den spegellösa systemkameran DC-S5, som är deras minsta modell med bildsensor i fullformat. Fokus ligger både på bra fotofunktioner och avancerade videomöjligheter.

2 september 2020 av Poul Siersbæk

Med Lumix DC-S5 ger sig Panasonic in i striden när det gäller spegellösa systemkameror med bildsensor i fullformat. Canon har EOS RP och Nikon har Z 5 – och med Lumix DC-S5 ger sig Panasonic in i samma segment. Tidigare har man hållit fast vid stora och tunga fullformatsmodeller. 

Panasonic Lumix DC-S5

Kameran har samma L-fattning som de stora fullformatarna från Panasonic och Leica.

© Panasonic

Avancerad och snabb autofokus

Panasonic Lumix DC-S5 har en design som kopplar samman de stora kamerorna i S-serien med de små modellerna i G-serien, som har den mindre Four Thirds-sensorn. Det betyder att knappar och reglage är bra och välplacerade, men vi får inte samma fina display på ovansidan som S1-serien bjuder på.

Liksom Nikon Z 5 har Panasonic Lumix DC-S5 en upplösning på 24,0 megapixel, och ljuskänsligheten når upp till ISO 51200. Kamerans autofokus uppges prestera en fokushastighet på bara 0,08 sekunder. Autofokusen, som även har ögonfokus och spårning, uppges vara mycket ljuskänslig, vilket är en fördel i mörker. 

>>Läs även: Därför är fullformat bäst

Panasonic Lumix DC-S5

Skärmen på S5 är på 3,0 tum i stället för 3,2 tum, som de större modellerna har.

© Panasonic

Lumix DC-S5 klarar väder och vind

Kamerans skärm är på 3,0 tum. Det är en pekskärm med gångjärn på sidan, vilket gör att den kan vridas och vinklas åt alla håll. Sökaren har en upplösning på 2,36 miljoner punkter.

Lumix DC-S5 är byggd i robust aluminium och grundligt förseglad. Kamerans mått är 13,3 x 9,7 x 8,2 cm och vikten 714 gram. Den har inbyggd bildstabilisering på fem axlar, vilket uppges kunna kompensera för 6,5 exponeringssteg. I High Resolution Mode, där kameran via pixel shift kan sätta samman en rad bilder, går det att ta bilder på 96,0 megapixel.

>>Läs även: 9 tips som gör dig till en bättre fotograf

Panasonic Lumix DC-S5

Den röda filmknappen är svår att missa.

© Panasonic

Avancerad video med Lumix DC-S5

På videosidan har kameran många styrkor. DC-S5 kan filma i 4K med upp till 60 bilder per sekund, vilket dessutom gäller utan tidsbegränsning och överhettning. Det finns massor av avancerade inställningar, och det går att ansluta extra skärm, mikrofon och hörlurar.

Priset på kameran, som har plats för två snabba SD-kort av UHS-II-typ, har dock inte krympt med storleken. Kameran kostar nämligen 21 990 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av