Nikon Z 8

Z 8 väger 910 gram och är väl tätad. Ett spjäll skyddar bildsensorn vid objektivbyte.

© Nikon

Nikon Z 8: En arbetshäst i bra storlek

Med Nikon Z 8 sparar du både vikt och pengar, men du får i stort sett samma kamera som flaggskeppet Z 9.

10 maj 2023 av Poul Siersbæk

Flaggskeppet Z 9 är en av våra favoriter. Det skyhöga priset och den höga vikten kan dock avskräcka de flesta. Därför är det glädjande att Nikon nu lanserar Z 8, som är en mycket billigare och lättare lösning. I själva verket är Z 8 en Z 9 i mindre format, eftersom de två kamerorna delar många specifikationer. Det gör kameran lämplig för allt från porträtt och bröllop till djur, action och landskap.

Kameran är 210 gram tyngre än Nikon Z 7II och 430 gram lättare än Z 9, och liksom Z 9 har Z 8 en smart funktionsknapp för autofokus på ena sidan av huset.

>Läs även: Så bra är Nikon Z 9

Nikon Z 8

Den elektroniska sökaren har en ljusstyrka på hela 3 000 nits, en upplösning på 3,69 miljoner punkter och en uppdateringsfrekvens på 120 gånger per sekund.

© Nikon

Intelligent fokussystem

Precis som Z 9 har Z 8 fått Nikons intelligenta fokussystem med 493 fokuspunkter som automatiskt kan registrera olika motivtyper. Förutom människor, hundar, katter, fåglar, bilar, motorcyklar, cyklar och tåg kan Z 8 även känna igen flygplan.

Z 8 har endast elektronisk slutare, och en stackad fullformatssensor på 45,4 megapixel ska minimera rolling shutter. Det innebär att motiv i rörelse inte återges med krökta former. 

>Läs även: Därför ska du uppdatera kamerans firmware

Nikon Z 8

Nikon Z 8 mäter 14,4 × 11,9 × 8,3 cm.

© Nikon

8K-video i toppklass

Den nya kameran filmar i 8K med upp till 60 bilder per sekund och 4K med upp till 120 bilder per sekund. Till skillnad från konkurrenterna från Canon och Sony går det att filma i videoformat som ProRes.

Till skillnad från Z 9 saknar Z 8 Ethernet-kontakt. Däremot går det att använda en usb-c-kontakt med adapter.

Nikon Z 8 tar både CFexpress- och SD-kort. Priset är 54 990 kronor. Läs mer om kameran på nikon.com.

>Läs även: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av