Nikon Z 30

Nikon Z 30 är den minsta systemkameran i Nikons Z-serie.

© Nikon

Nikon Z 30 gör både foto och video enklare

Z 30 är Nikons absolut minsta spegellösa systemkamera med APS-C-sensor hittills. Z 30 är kompetent när det gäller stillbilder och inte minst videodelen har många läckra funktioner.

29 juni 2022 av Poul Siersbæk

Det framkom nyligen att utfasningen av Nikons minsta DSLR-modeller i de populära D3000- och D5000-serierna är i full gång, vilket kommer att lämna en lucka längst ner i tillverkarens sortiment av kameror med utbytbart objektiv. Nikon har dock redan en ersättare i form av nya Nikon Z 30 med APS-C-sensor. Här kan du se kamerans fem viktigaste funktioner och möjligheter.

>Läs även: Därför ska du äga en gimbal

Nikon Z 30

Nikon Z 30 säljs bland annat i paket med det mycket kompakta objektivet Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR.

© Nikon

Avancerad autofokus

Trots att huset är mycket kompakt har Z 30 samma sensor på 20,7 megapixel som den större Z 50. Den kan även ta serier med 11 bilder per sekund och har autofokus med både ögon- och djurfokus.

Långa videoklipp

På videosidan har Nikon skruvat upp nivån ordentligt. Kameran kan nämligen filma i 4K-kvalitet i 125 minuter utan stopp, så att du till exempel kan spela in en hel fotbollsmatch eller ett bröllop.

Kameran filmar i antingen 4K med 30 bilder per sekund eller full HD med 120 bilder per sekund, vilket är perfekt för snygga slow motion-inspelningar.

>Läs även: Här är den bästa kompakta systemkameran

Nikon Z 30

Nikon Z 30 har en särskild videoknapp på ovansidan och stereomikrofoner på var sida om blixtskon.

© Nikon

Timelapse och ljud

Kameran kan även skapa timelapse-videor, den har inbyggda stereomikrofoner med reducering av vindbrus. Dessutom går det att streama inspelningar live.

Enkel fjärrstyrning

Kameran kan fjärrstyras via mobilen med appen Snapbridge, som även kan användas för automatisk överföring av både foton och 4K-filmklipp. Alternativt kan man styra Z 30 med fjärrkontrollen Nikon ML-L7 som säljs som tillbehör och kostar 349 kronor.

>Läs även: Så skapar du en timelapse-video

Nikon Z 30

Z 30 har en skärm på 3,0 tum. Det är en pekskärm som kan vinklas och vridas i alla riktningar.

© Nikon

Kompakt design

Nikon har prioriterat en mycket kompakt design, och för att hålla nere storleken har Nikon valt bort sökaren på Z 30. Istället får man använda pekskärmen på 3,0 tum. Den är fullt flexibel, vilket är perfekt för selfievideor och så kallad vlogging.

Nikon Z 30 kostar 8 490 kronor för själva huset. Tillsammans med objektivet Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR är priset 10 190 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av