Fujifilm X-H1 recension
Fujifilm X-H1

Även i svagt ljus tar Fujifulm X-H1 välexponerade bilder med fina detaljer och snygga färger.

© Klaus Nygaard

Första testet av Fujifilm X-H1

Vi hör till den utvalda skaran som redan har haft möjlighet att testa det nya flaggskeppet i Fujifilms X-serie. Här kan du läsa om våra första intryck av en kamera som bjuder på ett par spännande nyheter.

I går, torsdag, lanserades nya Fujifilm X-H1, och då var Bonnier Digital FOTO  inbjuden till Lissabon för att testa den nya kameran under en hel dag.

Kameran ser ut som – och är – en mellanting mellan Fujifilm X-T2 och den betydligt dyrare helprofessionella mellanformatskameran GFX 50S. Från den sistnämnda kommer en väldigt praktisk display uppe på kamerans ovansida, som kan programmeras till att visa en massa olika information, även när kameran är avstängd. 

Det finns även bakgrundsbelysning till displayen, och den fungerar väldigt bra.

> Läs även mer om Fujifilm X-H1s tekniska specifikationer här

Fujifilm X-H1 första test
Skärpa

Observera de många detaljerna som Fujifilm X-H1 här fångar i både förgrund och bakgrund.

© Klaus Nygaard

Fujifilm X-H1 ligger bra i handen

Den största nyheten är dock den inbyggda bildstabiliseringen i kamerahuset, som ger skarpa bilder på upp till 5,5 längre slutarsteg än annars. Vi klarade också att ta knivskarpa bilder på fri hand vid en slutartid på hela 0,4 sekunder.

Handgreppet är det största hittills på X-serien, och det innebär att ergonomin är väldigt bra. Utlösaren är delikat känslig och arbetar i princip helt ljudlöst.

Tyvärr får du klara dig utan en särskild knapp för exponeringskompensationen hos Fujifilm X-H1. Å andra sidan är de båda rattarna för ISO och slutartid på kamerans ovansida nu bättre än tidigare och kan låsas med en tryckknapp.

Navigationsknappen på baksidan är för liten, så den är knepig att använda. Lyckligtvis har Fujifilm X-H1 även en funktionell joystick.

> Här kan du läsa allt om kompakta systemkameror

Bildstabilisering i Fujifilm X-H1
Bildstabilisering

Ett bra exempel på Fujifilm X-H1s inbyggda bildstabilisering. Knivskarpt vid en slutartid på hela 0,4 sekunder.

© Klaus Nygaard

Bra videokvalitet hos Fujifilm X-H1 

Fujifilm har inte satsat stort på video förrän nu.

Kameran spelar in i 4k med flera olika inställningar och med ett extra stort dynamiskt omfång. Du kan även välja en bitrate på upp till 200 megabit per sekund för en jämnare bildkvalitet.

Vi testade den nya filmsimulation som går under namnet Eterna. Den gav fina klipp med dämpade färger och kontrast, vilket är en bra utgångspunkt för videoredigering.

Fujifilm X-H1
Bildkvalitet

Här har vi använt den inbyggda filmsimuleringen Acros som ger utmärkta och kontrastrika jpeg-filer i svartvitt.

© Klaus Nygaard

Imponerande bildkvalitet hos Fujifilm X-H1

Kvaliteten på stillbilder påminner mycket om kvaliteten som vi har noterat i våra tester av Fujifilm X-Pro 2 och X-T2.

Sensorn på 24,0 megapixel är också densamma som hos de övriga två kamerorna. Det innebär att man får skarpa och detaljrika bilder med fin kontrast och kraftfulla färger. Råfilerna kan redigeras så att bilderna blir nära nog perfekta, och jpeg-filerna direkt från kameran är också tjusiga.

Skärmen är tryckkänslig, men inte lika svarssnabb som hos de bästa mobiltelefonerna.

Fujifilm X-H1 med blixtanläggning
Fujifilm X-H1

Fotograferat med blixtanläggning. Kontrasten är välbalanserad på råfilen, medan jpeg-bilden här är väldigt kontrastrik.

© Klaus Nygaard

Vi kommer naturligtvis att återkomma vid ett senare tillfälle med en fullständig recension av Fuji X-H1, både i tidningen och i Prylguiden är på webbplatsen.

> Just nu får du en bra kikare med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 996 kronor. Se mer här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av