Sony Alpha7R IV

Nya Sony Alpha7R IV är den fjärde generationen av Alpha7R-modellerna.

© Sony

Få koll på Sonys kameramodeller

Efter lanseringen av fullformatskameran Sony Alpha7R IV finns det nu hela åtta A7-modeller ute på marknaden. Här går vi igenom dem och Sonys övriga systemkameror.

Med Sony Alpha7R IV sätter Sony nya standarder för fullformatskameror.

> Läs också: Sony Alpha 7R IV: Våra första intryck och testbilder

Inga andra fullformatskameror har lika hög upplösning, och kameran har dessutom en högst avancerad autofokus som håller kvar fokus på rörliga motiv.

Kameran är den nya toppmodellen för porträtt och landskap, men samtidigt finns det även åtta andra spegellösa fullformatskameror, och dessutom har Sony APS-C-kameror med och utan spegel på marknaden.

> Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Nedan hittar du en fullständig översikt över Sonys olika systemkameror. Du kan klicka på kameranamnet, och så kan du läsa vad vi tycker om kameran.

Observera att samma kamera kan ha lite olika beteckningar när du ser dem på webbplatser och i butiker. Sony Alpha7R IV kallas bl.a. även för Sony α7R IV, Sony ILCE-7RM4 eller helt enkelt Sony A7R IV.

> Prenumererar du på tidningen? Ladda ned Kameraguiden 2019 i Fördelszonen, och få en översikt över alla systemkameror på marknaden.

Sonys spegellösa APS-C-kameror

Kamerorna som har namn med fyra siffror har APS-C-sensorer och kan användas med E- och FE-objektiv. Brännviddsförlängningen är på 1,5x, så ett objektiv på 50 mm motsvarar 75 mm. Med adapter kan du använda många fler objektiv. 

Sony Alpha6400

Sonys spegellösa APS-C-kameror med sökare ser i princip identiska ut. Här visas den senaste modellen Sony Alpha6400.

© Sony

Utan sökare:

Sony Alpha5100

Sonys spegellösa fullformatskameror

Alpha-kameror med en enda siffra i namnet är spegellösa och har en stor fullformatssensor. De har E-fattning, och för att kunna dra nytta av fullformatssensorn behöver du använda FE-objektiv. E-objektiv kan också användas, men här beskärs bilden så att du inte får får full upplösning.

Sony Alpha7 III

Sonys spegellösa fullformatsmodeller är väldigt lika varandra vid första anblicken, så man behöver titta nära för att se skillnad. Den här kameran är en Sony Alpha7 III.

© Sony

För allroundanvändning:

Sony Alpha7 III

Sony Alpha7 II

Sony Alpha7

För video och vid svagt ljus:

Sony Alpha7S II

Sony Alpha7S

Med hög upplösning:

Sony Alpha7R IV

Sony Alpha7R III

Sony Alpha7R II

För action och sport:

Sony Alpha9

Sonys SLT-kameror

Den här kameratypen har en inbyggd halvgenomskinlig spegel. Kamerorna använder A-fattning och kan inte användas med E-objektiv. Det är tydligt att Sony i första hand satsar på de spegellösa modellerna. Senaste SLT-kameran kom ut 2016, och de senaste A-objektiven kom 2015.

Sony Alpha99 II

Sony Alpha99 II är Sonys senaste modell med spegel och den enda som även har fullformatssensor.

© Sony

Med APS-C-sensor:

Alpha68

Alpha77 II

Med fullformatssensor:

Alpha99 II

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av