Canon EOS RP

Den spegellösa fullformatskameran Canon EOS RP är på 133 x 85 x 70 mm.

© Canon

Canon EOS RP är världens lättaste systemkamera med fullformat

Canon har släppt sin andra spegellösa fullformatskamera, och det är inte bara storleken och vikten som har minskat hos Canon EOS RP. Priset är också överraskande lågt.

2018 lanserade Canon tillverkarens första spegellösa fullformatskamera i EOS R-serien. Kameran uppkallades efter serien och heter rätt och slätt Canon EOS R. Nu har de även släppt den mindre modellen Canon EOS RP.

Kamerahuset väger bara 485 gram inklusive minneskort och batteri, vilket gör den till den hittills lättaste fullformatskameran med utbytbart objektiv. Den större modellen, som inte heller är vidare tung, väger som jämförelse 660 gram.

Avancerad autofokus hos Canon EOS RP

I likhet med sitt dyrare syskon har Canon EOS RP en avancerad autofokus av Dual Pixel CMOS-typen. Den kan ställa in skärpan på 0,05 sekund.

Kameran har hela 4779 fokuspunkter, och de är väl fördelade över hela bildytan, så att man även kan ställa in skärpan ute mot bildhörnen. Fokuspunkterna täcker 88 procent av bredden och 100 procent av höjden på bildytan.

Nu kan kamerans ögonfokus också användas i kombination med kontinuerlig fokus, så att Canon EOS RP alltså håller kvar fokus på ett öga.

Canon EOS RP flyttar själv fokus

Canon EOS RP har även fått funktionen Focus Bracketing där man kan ta t.ex. 100 bilder av samma motiv, medan fokusen automatiskt flyttas en aning mellan varje exponering.

Sedan kan man välja den bild där skärpan ligger bäst, eller så kan man lägga samma alla bilderna till en enda med ett väldigt stort skärpedjup.

Priset  på Canon EOS RP är överraskande lågt


Canon EOS RP

Canon EOS RP är väldigt kompakt för att vara en fullformatskamera.

© Canon

Trots den stora bildsensorn och de avancerade funktionerna kostar kamerahuset bara 16 599 kronor, vilket är ovanligt lågt för en helt ny modell med fullformat. Det kommer ut i butikerna den 27 februari. Den större Canon EOS R kostar omkring 27 000  kronor. 

Med hjälp av adaptrar kan man använda objektiv från Canons DSLR-kameror med den spegellösa kameran Canon EOS RP.

Test av Canon EOS RP på väg

Systemkameran har 26,0 megapixel och spelar in video i 4K. Kameran kan ta fem bilder i sekunden med fast fokus, och fyra i sekunden med kontinuerlig fokus.

Canon EOS RP har dessutom en elektronisk sökare av OLED-typen med 2,36 miljoner punkter samt en vinklingsbar och tryckkänslig lcd-skärm.

Vi är redan i full gång med att testa nya Canon EOS RP, så håll utkik här på webbplatsen, så kommer du snart att kunna läsa om våra första intryck.

Nya objektiv till Canon EOS R-serien

Samtidigt som Canon EOS RP har Canon också lanserat ett nytt objektiv. Canon RF 24-240mm F4.0-6.3 IS USM har hela 10x zoom, vilket är ovanligt till fullformat. Under loppet av 2019 kommer det dessutom att släppas ytterligare sex objektiv till Canon EOS R-serien.

Redaktionen rekommenderar: Snygg kameraväska

Inför semestern eller fotorundan är en praktisk och rymlig axelväska en bra investering.

Vår nya kameraväska har ett separat utrymme för en surfplatta, så att du enkelt kan ta med den ut och föra över bilder från kameran via wifi.

Du kan få väskan tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Bara väskan har ett värde på 399 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av