Canon EOS R100

Canon EOS R100 mäter 11,6 x 8,6 x 6,9 cm  och väger 365 gram.

© Canon

Canon EOS R100: Canons minsta och billigaste EOS R-kamera

Med EOS R100 breddar Canon sitt sortiment av spegellösa kameror så att alla kan hitta en lämplig modell. Kameran har samma sensor som större modeller men priset är betydligt lägre.

Canon lanserade den första spegellösa systemkameran i EOS R-serien 2018, och sedan dess har den japanska jätten utvecklat fler modeller i högt tempo. Nya EOS R100 är faktiskt den 13:e i ordningen på mindre än fem år. Den nya kameran är även den minsta och billigaste i Canons EOS R-serie. Det betyder samtidigt dödsstöten för den mindre EOS M-serien.

Enligt Canon är den nya modellen en utpräglad familjekamera eller spegellös systemkamera för nybörjarfotografer. Fokus ligger på enkel användning och bra bildkvalitet.

Med R-fattningen får du dessutom en billig ingång till Canons utmärkta R-objektiv för både APS-C och fullformat.

>Läs även: Därför är fullformat bäst

Canon EOS R100

För det låga priset får du avstå från bildstabilisering i kameran. Flera EOS R-objektiv har dock inbyggd stabilisering.

© Canon

Nedbantad autofokus 

Canon EOS R100 har vissa gemensamma drag med EOS R50, men för att hålla priset nere har Canon skrotat en del funktioner.

Det innebär att kameran har samma APS-C-sensor på 24,0 megapixel, och även kamerahuset är identiskt med R50. Det gäller även knappar och inställningar.

Däremot är skärmen inte en pekskärm, och den sitter fast monterad i kamerahuset. Autofokusen är inte heller lika avancerad. EOS R100 har visserligen en bra autofokus med spårning, men till skillnad från de större modellerna som till exempel kan registrera bilar, djur och fåglar har R100 endast ansikts- och ögonregistrering.

>Läs även: Så bra är Canon EOS R50

Canon EOS R100

Canon EOS R100 har samma Digic 8-processor som Canon EOS RP. 

© Canon

Mest för lugna motiv

Kamerans allmänna hastighet är också lägre. Med mekanisk slutare klarar EOS R100 3,5 bilder per sekund, medan du med elektronisk slutare kan ta 6,5 bilder per sekund. Canon EOS R50 tar 12 respektive 15 bilder per sekund. EOS R100 är därmed inte någon optimal actionkamera, men den kan utan problem fånga en rolig och överraskande händelse.

Videoklipp kan filmas i 4K-kvalitet. Kameran har plats för ett SD-kort.

Canon EOS R100 säljs endast i paket tillsammans med ett objektiv på 18–45 mm för 8 499 kronor.

>Läs även: Stor objektivguide

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av