Hasselblad H6D-400C MS

Den tre tum stora skärmen är tryckkänslig. Man kan bland annat programmera knappar på skärmen med sina favoritfunktioner.

© Hasselblad

Hasselblad H6D-400C MS slår rekord med sanslös upplösning

Hasselblad har lanserat mellanformatskameran Hasselblad H6D-400C MS som kan ta bilder med en sanslös upplösning på över 400 megapixel.

Hasselblad har lanserat den nya kameran H6D-400C MS som kan ge den hittills högsta upplösningen från en mellanformatskamera. Med en speciell teknik kan den nämligen ta bilder på hela 404 megapixel.

Bildsensorn har en upplösning på 101 megapixel, vilket är imponerande i sig själv, och genom att ta sex bilder där bildsensorn flyttas mellan de varje exponering kan man alltså få bilder med fyra gånger så hög upplösning.

Mellan de första fyra bilderna flyttas bildsensorn exakt en pixel, så att kameran kan fånga exakt rätt färger i både rött, grönt och blått. Vid de sista exponeringarna flyttas bildsensorn en halv pixel, och de sex exponeringarna läggs sedan samman till en bild på 23 200 x 17 400 pixlar.

> Läs allt om Hasselblad här

Hasselblad H6D-400C MS alstrar enorma filer

Du får ha gott om lagringsutrymme, för bilden tar upp hela 2,4 gigabyte i tiff-format med 16 bitar. I gengäld får du en extrem detaljgrad och exakt färgåtergivning.

Tekniken, som Hasselblad kallar för Multi-shot, kan inte användas på alla typer av bilder, för kameran måste vara ansluten till en dator, och motivet och kameran måste stå blickstilla, så den kan endast användas vid studiofotografering.

Och så var det det där med priset. Hasselblad H6D-400C MS har nämligen en prislapp som är något avskräckande. 

493 000 kronor inklusive moms får du punga ut med, och då får du kameran utan objektiv.

Du kan se Hasselblads presentation av kameran i videon nedan.

Om du vill veta mer om Hasselblad, kan du läsa den spännande historien om Hasselblads grundare Victor Hasselblad som började sin kameraproduktion med hjälp av reservdelar från skrotupplaget här.

Lysande erbjudande! Snygg Chill Faktor-jacka eller den nya upplagan av "Photoshop-skolan" med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Välj själv HÄR.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av