Bonnier Digital FOTO testar 7 fullformatskameror
TEST

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 4/2107 testar vi 7 fullformatskameror från Canon, Nikon, Pentax och Sony – och vi blev överraskade av kvaliteten.

Fullformatskamera ger bildkvalitet i toppklass

I många år hade Canon och Nikon fullformatsmarknaden för sig själva. Så är det inte längre. Pentax har släppt en avancerad prisbomb, och Sonys spegellösa systemkameror har överraskat med väldigt hög bildkvalitet.

15 februari 2017

Om en fotoentusiast frågar om huruvida en fullformatskamera ger bättre bilder är det korta svaret ja.

Det längre svaret är att du får bättra bilder eftersom sensorn, och därmed de enskilda pixlarna, är betydligt större och därför inte ger lika mycket bildbrus – särskilt på höga ISO-värden.

Tack vare att fullformatskameror inte har brännviddsförlängning och därmed använder längre brännvidd, får du dessutom lättare en snygg bakgrundsoskärpa, eller bokeh, som man ser som fina, runda högdagrar i de oskarpa områdena.

Om man ska åstadkomma samma utsnitt som man får med ett objektiv på 135 mm på en mindre APS-C-kamera, behöver man 200 mm på fullformataren, och då får man ett väsentligt mindre skärpedjup.

Fullformat klarar det mesta

Med fullformat är man redo för det mesta. Du kan fotografera landskap ena dagen, porträtt dagen därpå och sport den tredje, och varje dag får man med sig ett optimalt resultat hem, tack vare att både bildkvaliteten och autofokusen är suverän.

Alla fullformatskameror är däremot inte lika bra. Vi har tidigare testat kamerorna var och en för sig, men när vi gjorde en direkt jämförelse, var det en förvånande stor skillnad mellan dem.

Billig kamera klarar sig fint

I tidningen Bonnier Digital FOTO nummer 4/2017 hittar du ett ingående test, där vi har tittat närmare på sju aktuella kameror med fullformatssensor. Det rör sig om modeller från Canon, Nikon, Pentax och Sony.

Priserna på de testade kamerorna går från 17 785 kronor till 38 989 kronor, och vi kan avslöja att den billigaste kameran klarar sig nästan lika bra som den dyraste. 

Du som prenumererar kan läsa hela testet på surfplattan eller mobilen via appen Wype, och om du börjar prenumerera nu, får du direkt åtkomst till de senaste fem numren av tidningen Bonnier Digital FOTO.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av