Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV – så mycket har hänt sedan sist

Canon har nyligen presenterat den nya EOS 5D Mark IV, men hur har drygt 4 års utvecklingsarbete påverkat Canons 5D-serie? Vi knyter ihop trådarna.

1 september 2016

Canons serie EOS 5D har varit en fullformatsfavorit för många fotografer sedan den första modellen släpptes 2005.

I och med lanseringen av den senaste 5D-modellen, Mark IV som kom förra veckan, tittar vi närmare på hur serien har utvecklats sedan 5D III såg dagens ljus i 2012.

Och vad får du egentligen för pengarna om du tänker uppgradera från Canon EOS 5D Mark III till den nya Mark IV?

5DS och 5DSR i en klass för sig

Under tiden har det även kommit två andra 5D-modeller, nämligen 5DS och 5DS R. Hur passar de egentligen in i sammanhanget?

Även om 5DS och 5DS R går under namnet 5D kan de betraktas som en klass för sig. Bland annat utmärker de sig genom att ha en sensor på 50,6 megapixel, vilket var det häftigaste på marknaden när de kom ut.

Den enda skillnaden mellan 5DS och 5DS R är möjligheten att avaktivera lågpassfiltret, vilket bland annat gav en högre detaljgrad på vissa motiv.

> Läs också Första intrycken av Canon EOS 5D Mark IV

Skillnaderna mellan 5D III och 5D IV:

Högre hastighet: Ett flertal saker går betydligt snabbare på Mark IV än vad de gjorde på Mark III. Det gäller bland annat serietagning, där actionfotograferna nu har sju bilder i sekunden till sitt förfogande jämfört med sex bilder hos föregångaren.

5D-serien har dock aldrig varit tänkt som en produkt specifikt för action, så utifrån det är sju bilder i sekunden inte så illa. Som jämförelse tar toppmodellen 1DX Mark II 14 bilder i sekunden, medan Canons 7D Mark II klarar 10.

Dual Pixel Raw: En helt ny funktion hos Mark IV är Dual Pixel Raw. Funktionen lägger samman två bilder ur en närmast identisk vinkel. Det gör att man blad annat kan korrigera högdagrar som inte är i fokus på ett nytt sätt. Samtidigt kan man också minska effekterna av linsöverstrålning.

Än så länge kan man bara redigera det nya formatet i Canons programvara som levereras tillsammans med kameran, men man kan nog tänka sig att det snart kommer att finnas tillgängligt i program från andra utvecklare.

> Läs också Vi har testat Dual Pixel RAW

Autofokus: Autofokussystemet har återigen 61 punkter, varav 41 är av korstypen. På papperet är det lika mycket som det fanns hos Mark III, men systemet har förbättrats.

Punkterna täcker ett större område än tidigare, och alla används ner till bländare F8, vilket är en klar förbättring.

Ljuskänslighet: Sensorn har förbättrats en del med avseende på ljuskänsligheten, så Mark IV kan nu gå upp till ISO 32 000, medan ISO 25 600 var gränsen hos Mark III.

I realiteten får man dock samma möjligheter med de utökade inställningarna. Här klarar båda modellerna ISO 50–102 400.

Ny processor: Processorn i Mark IV är Canons DIGIC6+. Den ger en bättre brusreducering jämfört med DIGIC5+-processorn som satt i 5D Mark III, och den är även en aning snabbare.

Detta bidrar till att ge de sju bilderna per sekund vid serietagning.

Video: 5D Mark III spelade in video i HD, men hos 5D Mark IV är 4K standarden.

Det yttre: Mark IV är en aning lättare än föregångarens 950 gram; Mark IV-huset väger 890 gram inklusive batteri.

Utvändigt är storleken i princip likadan – Mark IV är en dryg millimeter kortare och en aning bredare än Mark III.

Den nya kameran har också fått en ny skärm, samt wifi och NFC.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av