Ny Pixii mätsökarkamera utan LCD-skärm

Om du i princip bara fotograferar med mobilen och vill kunna ta bilder av högre kvalitet, då är PIXII-kameran möjligtvis något för dig. 

© Pixii

Ny PIXII-kamera har ingen bakskärm – den använder skärmen på din mobil

Det franska startup-företaget PIXII SAS vill revolutionera kameraindustrin med en ny kamera som förenar kvaliteten hos mätsökarkameror med bekvämligheten hos mobiltelefoner.

24 oktober 2018

2018 verkar bli året för ovanliga och okonventionella kameror. 

I varje fall tog det inte mer än en månad från att Zeiss offentliggjorde nya Zeiss ZX1 på Photokina, innan det franska startup-företaget PIXII SAS skickade ut ett pressmeddelande om den nya kameran PIXII.

I likhet med Zeiss ZX1 påminner PIXII mer om en hybrid mellan en mobil och en kamera än en vanlig kamera som vi är vana vid. 

Och den har faktiskt också konstruerats för att samverka med en mobiltelefon.

PIXII har ingen skärm – använder mobilen

Till skillnad från i stort sett alla andra digitalkameror har PIXII ingen LCD-skärm på baksidan. I stället är det meningen att alla bilderna ska visas på mobilen i en särskild app som är ansluten till kameran via wifi eller Bluetooth.

Det är egentligen rätt logiskt, för nästan alla har med sig mobilen överallt – på jobbet, i bussen, under kvällsmaten – så varför inte dra nytta av mobilskärmen? 

Men det innebär också att du behöver se till så att mobilen är ordentligt laddad när du ska ut och fota med PIXII.

> Testa två nummer av Bonnier Digital FOTO så får du en snygg powerbank, som du kan använda för att ladda mobilen när du är ute och fotar, för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här. 

Ny Pixii mätsökarkamera utan LCD-skærm

Den nya kameran från den franska tillverkaren Pixii påminner en hel del om den kompakta fullformatskameran som Zeiss presenterade i september – stilren design och inga överflödiga funktioner. 

© Pixii

Något annat som är gemensamt för PIXII och Zeiss ZX1 är att de inte har något utrymme för minneskort. 

I stället kan du välja mellan 8 och 32 GB lagringsutrymme när du köper PIXII.

> Läs också: Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR?

Mätsökare och M-fattning i PIXII

PIXII har en cmos-sensor och en fin, gammaldags mätsökare som du kan använda för att komponera dina bilder. 

PIXII har dessutom en M-fattning, vilket betyder att den är kompatibel med objektiv av hög kvalitet från bl.a. Leica, Zeiss och Voigtlander.

Fokusering och justering av bländare görs manuellt på PIXII, medan slutartiden kan justeras på både manuell och automatisk väg. 

Kameran går bara upp till ISO 6400, så den är sannolikt inte världens bästa redskap vid besvärliga ljusförhållanden. 

Kamerahuset väger 460 gram och är tillverkat av aluminium. I likhet med många andra nyare kameror sitter det dessutom en liten OLED-skärm på husets ovansida, där du kan kontrollera ISO, vitbalans och andra inställningar. 

Det är ännu inte känt vad PIXII kommer att kosta eller när kameran blir tillgänglig för köp, men företaget lovar att ytterligare information kommer inom ett par veckor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av