© Panasonic

Ny Panasonic Lumix passar bra för videoentusiasten

Panasonic har i dag lanserat nya Lumix G90. Kameran har gott om intressanta funktioner för video och är ännu enklare att hantera än föregångaren.

5 april 2019 av Jeppe Vestergaard

Nya Panasonic Lumix G90 måste betecknas som en kamera som passar bra för videoentusiasten.

Kameran tar över efter den förra modellen Panasonic Lumix G80/85. De båda kamerorna liknar generellt varandra på många punkter, men i nya G90 har Panasonic ändå fått utryme för väsentliga uppgraderingar.


Högre upplösning i Panasonic Lumix G90

Lumix G90 har fått en högre upplösning än föregångaren G80. Den nya kameran har gått från 17,3 megapixel till 20,3 megapixel.

Sensorn har däremot fortfarande samma storlek som tidigare, nämligen en Micro Four Thirds-sensor som har en storlek på 17,3 mm x 13,0 mm.

> Läs vår recension av den äldre modellen G80/85 här

Mer avancerade fokusmöjligheter

I likhet med den tidigare G80, kan du med Panasonic Lumix G90 använda Focus Stacking, som lägger samman upp till 999 bilder med olika fokuspunkter till en enda.

Dessutom har kameran också Post Focus där du kan ta en bild och fokusera i efterhand.

Autofokusen hos Panasonic Lumix G90 ställer in skärpan på 0,07 sekunder. Kameran kan ta nio bilder i sekunden med vanlig autofokus och sex bilder i sekunden med kontinuerlig autofokus.

Kameran har också en funktion som sägs göra den bättre på att fokusera i svagt ljus. Det ska bli spännande att se hur kameran klarar sig i svagt ljus när vi testar den.

Dessutom har G90 också Panasonics 4K Photo. Här kan du bland annat spela in en videosekvens i 4K-upplösning, som du sedan kan välja ut en enskild bild ur.

> Se hur Panasonics 4K Photo fungerar här 

© Panasonic

Ny design på Panasonic Lumix G90

Panasonic har i den här kameran försökt underlätta hanteringen med en hand. De har bland annat satt tre lättillgängliga knappar på kamerans ovansida. Här kan du snabbt ställa in exponering, ISO och vitbalans.

Dessutom har kameran också två programmerabara rattar som sägs ge enklare och snabbare hantering.

Slutligen har Panasonic Lumix G90 också blivit bättre i väder och vins. Panasonic poängterar att skarvarna är väl tätade så att kameran är tåligare mot damm och vattenstänk. Kameran är däremot inte avsedd att sänkas ned i vatten.

> Läs också: Få koll på kamerans programratt

Intressant videokamera

Panasonic Lumix G90 kan spela in video i 4K-kvalitet med en 30 eller 24 bilder i sekunden.

Dessutom kan du också åstadkomma snygg slowmotion i Full HD-kvalitet med hela 120 bilder i sekunden.

En liten men inte obetydlig detalj är att Panasonics Lumix G90 har två telepluggskontakter. I den ena kan du ansluta en mikrofon, medan du kan lyssna på inspelningarna live via den andra.

Det tyder på att Panasonic satsar på att göra videoentusiasten till lags.

> Läs också: Så spelar du in video med kameran

Vi ser fram emot att testa

Panasonic Lumix G90 kommer att kosta 11 999 kronor.

Det går också att köpa kameran tillsammans med två olika objektiv: Kameran med 14–140 mm kostar 16 999 kronor, och med 12–60 mm kostar den 14 999 kronor.

När kameran kommer till butikerna är ännu inte offentliggjort.

Vi återkommer vid ett senare tillfälle med vår recension av Panasonic Lumix G90 i Prylguiden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av