Nya Panasonic Lumix GH6

Nya GH6 kommer att finnas tillgänglig redan från början av mars 2022.

© Panasonic

Ny Panasonic-kamera satsar mest på video

Systemkamerorna i GH-serien är Panasonics flaggskepp, som mest är avsedda för filmfotografer. Det gäller även nya GH6, som har förbättrats betydligt jämfört med tidigare GH-modeller.

Med en försening på cirka tre månader har Panasonic äntligen lanserat nya Lumix GH6.

GH6 härstammar i rakt nedstigande led från världens första spegellösa systemkamera, GH1 från 2009, men under resans gång har modellserien från Panasonic bytt målgrupp.

Idag är kamerorna i GH-serien nämligen mest tänkta för videofotografer, även om de också är utmärkta stillbildskameror.

GH6 är mest avsedd för filmfotografer

När Panasonic nu släpper nya Panasonic Lumix GH6 är det uppenbart att den nya kameran mest av allt är utformad för det växande antalet fotografer som skapar videoinnehåll.

Kameran tar bilder med 25 megapixel, vilket i sig inte är någon stor förbättring jämfört med tidigare modeller – eller jämfört med konkurrenterna.

Panasonic satsar nämligen på något helt annat: filmfunktionerna.

Det märks bland annat genom att kameran har en ny höghastighetssensor av typen Micro Four Thirds som kan filma i 5.7K med 60 bilder per sekund.

Dessutom kan GH6 spela in 10 bitars 4K-video med 120 bilder per sekund, vilket gör det möjligt att spela in slow motion i hög kvalitet,

något som de tidigare modellerna – Panasonic GH5 Mark II och GH5 – kritiserades för att sakna.

Läs även: Så får du bäst ljud i dina filmklipp

Nya Panasonic Lumix GH6

GH6 kan även producera timelapse-videor i 4K-kvalitet internt i kameran. Dessutom justerar kameran automatiskt exponeringen i bilderna i timelapse-serien, så att du får en jämnare ljusstyrka. Det uppges leda till mer enhetliga timelapse-filmer.

© Panasonic

Bättre stabilitet när man filmar utan stativ

För inspelningar utan stativ använder Panasonic Lumix GH6 en ny 5-axlad sensorstabilisering som ska ge snygga och stabila filmklipp.

Det 5-axliga systemet är enligt Panasonic gjort för att öka stabiliteten vid panoreringar och när kameran följer snabba motiv.

Det har blivit enklare att få bra skärpa när man filmar

Med funktionen MF Assist aktiverad under filmning kan man nu zooma upp till sex gånger på skärmen för att kontrollera fokus.

Om man använder AF-ON-knappen eller trycker på skärmen i MF Assist-läget får man en förstorad bild som visar var skärpan ligger.

Med den nya funktionen ska man aldrig mer behöva upptäcka att fokus ligger fel när man öppnar sina filmklipp på en större skärm.

> Läs även: Så här visar du dina videor på YouTube

Nya Panasonic Lumix GH6

Designmässigt påminner GH6 mycket om föregående modeller. Knappar och kamerameny uppges vara närmast identiska, vilket är en fördel om du är van vid GH-serien.

© Panasonic

Pris och tillgänglighet 

GH6 kommer att finnas tillgänglig från mars 2022 för 24 990 kronor för kamerahuset, eller för 31 990 kronor tillsammans med ett 12-60 mm-objektiv.

Vi har tidigare recenserat GH5. Du kan läsa vår recension här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av