Hasselblad X1D II 50C

Hasselblad X1D II 50C är den svenska kameratillverkarens senaste mellanformatskamera

© Hasselblad

Ny mellanformatskamera: Hasselblad pressar priset

Den svenska kameratillverkaren har lanserat en ny mellanformatskamera, Hasselblad X1D II 50C, med en kompakt design, högre hastighet och bättre användarvänlighet – och till och med ett väsentligt lägre pris.

Ryktena har länge surrat om en ny superkamera från Hasselblad – inte minst efter att Fujifilm nyligen lanserade mellanformatskameran GFX 100 med en upplösning på hela 102,0 megapixel.

Nu har Hasselblad presenterat sin nya modell, och den uppfyllde inte våra förväntningar på en direkt konkurrent. 

Här pratar vi nämligen om mellanformatskameran X1D II 50C med 50,0 megapixel.

> Läs också: Så häftig är Fujifilms nya superkamera

Samtidigt lanserar Hasselblad det första zoomobjektivet till X-serien och en helt ny app. Detta kan du läsa mer om längre ner i artikeln.

Hasselblad X1D II 50C

Mellanformatskameran X1D II 50Ced väger bara 650, vilket gör den lättare än många DSLR-kameror med en mindre sensor. Dessutom är den väldigt kompakt.

© Hasselblad

Hasselblad pressar priset med X1D II 50C

Det finns en massa att se fram emot i den nya mellanformatskameran.

Hasselblad har nämligen inte bara uppdaterat den gamla X1D-kameran med fler funktioner och ökad användarvänlighet – de dessutom pressat priset till omkring 70 000 kronor, vilket gör den till ett intressant alternativ för betydligt fler fotografen. Föregångaren kostade nämligen 98 000 kronor, så det rör sig om en påtaglig prissänkning.

Kameran är som sagt inte en direkt konkurrent till Fujifilms senaste alster, GFX 100, men däremot till GFX 50R som kostar 45 990 kronor. 

De lägre priserna på kameror med stora mellanformatssensorer lovar väldigt gott, och vi ser fram emot ett större prisfall i mellanformatsklassen som även kommer oss fotoentusiaster tillgodo.

> Läs också: Hasselblad slår pixelrekord

Hasselblad X1D II 50C

Trots storleken på bara 14,8 x 9,7 x 12,5 cm har man ändå gjort plats för en stor, tryckkänslig skärm på 3,7 tum.

© Hasselblad

Hasselblad X1D II 50C är kompaktare än DSLR 

Något som är särskilt attraktivt med den nya Hasselblad-kameran är den låga vikten på 650 gram och formatet på 14,8 x 9,7 x 12,5 cm. 

Det gör X1D II 50C både lättare och mindre än många av DSLR-kamerorna på marknaden. 

En professionell fullformatskamera som Nikon D5 väger som jämförelse 1415 gram. Det är ett slående bevis på att mellanformat absolut inte behöver medföra en stor och otymplig kamera.

Användarvänligare och snabbare

När vi tittar under huven på nya X1D II 50C, har kameran fått en överskådligare meny med ett snabbare operativsystem. Den har fått en större sökare med 3,69 miljoner punkter och en större skärm på 3,7 tum.

Man kan nu fotografer i serier med 2,7 bilder i sekunden, så det rör sig absolut inte om någon actionkamera. Här är en fullformatare fortfarande överlägsen – den mindre filstorleken innebär att den kan fotografera fem gånger snabbare.

X1D II 50C kan laddas direkt via usb, eller så kan man ladda batteriet i en separat laddare.

Till skillnad från föregångaren, där man behöver sätta en gps-enhet i blixtskon, har X1D II 50C indbyggd gps. 


Priset förväntas som sagt hamna kring 70 000 kronor. En stor DSLR-kamera i proffsklassen med fullformatssensor, som Canon EOS-1D X Mark II, kostar som jämförelse 56 990 kronor.

Hasselblad X1D II 50C kommer ut i butikerna under juli månad.

> Läs också: Vårt omdöme om föregångaren Hasselblad X1D-50C

Hasselblad XCD 3,5-4,5/35-75

XCD 3.5-4.5/35-75 är Hasselblads första zoomobjektiv i X-serien. Det väger 1115 gram.

© Hasselblad

Nytt allroundobjektiv till det stora formatet

I samband med lanseringen av X1D II 50C har Hasselblad också offentliggjort det nya zoomobjektivet Hasselblad XCD 3.5-4.5/35-75mm, vilket motsvarar 28–58 mm. Det rör sig om det första zoomobjektivet i Hasselblads X-system. 

Objektivet förväntas kosta omkring 64 000 kronor och kommer ut i butikerna i oktober.

Hasselblad Phocus Mobile 2

Med appen Phocus Mobile 2 kan man styra kameror och hantera deras råfiler.

© Hasselblad

Ny app hanterar Hasselblads råfiler

Hasselblad har också släppt den nya appen Phocus Mobile 2 till iOS, där man inte bara kan styra kameran och stjärnmarkera bilder. 

Nu kan man även ladda ned råfilerna till sin iPad Pro eller iPad Air. Appen kan kommunicera med kameran via wifi eller kabel, och det går att fotografera med så kallad direktfångst, eller tethered shooting. Appen är gratis.

> Läs också: Därför ska du fotografera i råformat

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av