Nya Nikon D6
© Nikon

Nikon D6 redo för OS och EM

Vi har spänt väntat på Nikons nya flaggskeppsmodell. Nu är Nikon D6 här, och den nya modellen kommer inte att vinna guld i hastighet på Tokyos olympiska stadion.

Hastigheten är en av de viktigaste parametrarna när de stora tillverkarna ska kämpa om att ge de bästa bilderna under sommarens idrottsevenemang. Vid sport och action är det avgörande att man kan fånga exakt rätt ögonblick, och det kan man med hög sannolikhet med Nikon D6.

Upp till 14 bilder i sekunden är en väldigt hög hastighet för den nya DSLR-kameran Nikon D6, men både Sony A9 II och Canon EOS-1D X Mark III kan ta upp till 20 bilder i sekunden, så de går vinnande ur striden om toppfarten.

Nikon D6 har emellertid också en funktion för att ta 30 bilder i sekunden, men då får man klara sig med en bildstorlek på blygsamma 8 megapixel.

Nikon D6 har även utrymme för två ultrasnabba XQD- och CFexpress-kort. 

Här hamnar Sony A9 II på efterkälken; den är bara kompatibel med SD-kort som är långsammare när det gäller att spara alla bilderna. 

> Läs också: Så snabba är CFexpress-korten.

Nikon D6 är anpassad för hög fart

Löpare fotograferade med nya Nikon D6.

Autofokussystemet i D6 är enligt Nikon det mest avancerade någonsin i en Nikon-kamera. Det har 105 fokuspunkter av den snabba korstypen, vilket ska göra så att även riktigt snabba motiv blir skarpa.

© Nikon

Upplösningen på 20,7 megapixel hos Nikon D6 är för övrigt en liten smula högre än hos Canon EOS-1D X Mark III som har 20,0 megapixel. Båda överträffas dock av Sony A9 II som har 24,2 megapixel.

Nikon D6 har 105 autofokuspunkter av den snabba korstypen, och de täcker motivet 1,6x mer än hos Nikon D5.

Nikon D6 har också inbyggd gps, och den inbyggda LAN-kommunikation innebär att kameran kan överföra bilder 15 procent snabbare än den tidigare flaggskeppsmodellen, Nikon D5, när bilderna ska skickas från sidolinjen och hem till bildredaktören.

När det gäller priset har Nikon ett litet ess i rockärmen. D6 kostar nämligen 79 990 kronor, vilket är 7000 kronor billigare än den närmaste konkurrenten, Canon EOS-1D X Mark III.

> Se video i Fördelszonen: Så bra klarar Sony A9 II sportfoto.

Nikon D6 bakifrån.

Skärmen baksidan av Nikon D6 har 3,2 miljoner punkter och är tryckkänslig.

© Nikon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av