Zoomfunktion i Oppo-mobil

Mobiltillverkaren Oppo har redan optisk zoom i sitt flaggskepp.

© Oppo

Ny teknik är som dunderhonung för din nästa mobil

Mobiltillverkarna pressar på för att vara först med ny teknik som gör kamerafunktionerna ännu bättre. En sak som verkligen är värd att se fram emot är optisk zoom.

Vi har sedan länge vant oss vid att nya mobiler har både två och tre kameror, så att du till exempel har vidvinkel, supervidvinkel och tele i telefonen. 

Några av tillverkarna skryter dessutom med avancerade zoomfunktioner. Problemet är bara att det inte handlar om äkta optisk zoom som i ett riktigt objektiv.

Zoom utan fusk

Dessa mobiler växlar sömlöst mellan objektiven medan kameran zoomar digitalt. Detta är dock en metod som inte ger optimal detaljåtergivning. 

Nu har flera tillverkare hittat lösningar som kan ge dig äkta optisk zoom, och det kinesiska företaget Oppo har redan avslöjat sin kommande satsning.

Oppo kan nämligen erbjuda optisk zoom som täcker området 85–200 mm, och här handlar det om en riktig zoomkonstruktion där linserna rör sig framför sensorn i en cylinder. Det kommer att ge en väsentligt bättre detaljåtergivning. 

Även Apple och Samsung arbetar med patent på liknande lösningar.

>Läs även: 6 saker du behöver veta om kameran i din mobil

Femaxlad bildstabilisering

Femaxlad bildstabilisering av den typ som finns i spegellösa systemkameror dyker nog snart upp i våra mobiler.

© Oppo

Bättre bildstabilisering

Liksom zoomfunktionen har även mobilernas bildstabilisering varit digital under lång tid. Det är faktiskt bara några år sedan optisk bildstabilisering hittade in i mobilerna, och det var ett enormt lyft. Nu är dock Oppo redo att ge funktionen ett ännu större lyft. 

Nu kan du nämligen även se fram emot femaxlad bildstabilisering av den typ som finns i de senaste systemkamerorna. Oppo själva anser att deras teknik kan motverka skakningar 65 procent bättre än dagens teknik.

De nya teknikerna når förmodligen ut till konsumenterna i början av 2022, och vi har stora förväntningar.

>Läs även: De bästa tipsen för bättre mobilbilder

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av