Sony Xperia 1 IV

Sonys senaste mobil i toppklassen har bland annat optisk zoom.

© Sony

Mobilt flaggskepp med optisk zoom

Sony Xperia 1 IV är en smartphone med särskilt fokus på kamerafunktioner. Det mest uppseendeväckande är optisk zoom och avancerad autofokus i proffsklassen.

Sony har lanserat sin nya flaggskeppsmobil, Xperia 1 IV, vilken är full av nya funktioner som kommer att dra till sig foto- och videoentusiasternas intresse. 

Optisk zoom med bra tele

Xperia 1 IV har tre kameror, alla med en upplösning på 12,0 megapixel och optisk bildstabilisering. Här finns en ultravidvinkel på 16 mm F2.2, en måttlig vidvinkel på 24 mm F1.7 samt inte minst ett zoomobjektiv som täcker 85–125 mm med en bländare på F2.3 till 2.8. Och zoomen är optisk, vilket är imponerande. Zoomobjektivet har en periskopaktig design som gör att telefonen fortfarande är ganska slimmad. Faktum är att den bara är 0,8 cm tjock.

>Läs även: 6 saker du behöver veta om kameran i din mobil

Sony Xperia 1 IV

Objektiven har utvecklats i samarbete med Zeiss och har optisk bildstabilisering.

© Sony

Autofokus i proffsklass

Fokussystemet i Xperia 1 IV är kraftigt förbättrat jämfört med version III. Det märks bland annat på implementeringen av Real-time Eye AF och Real-time tracking vid både fotografering och filmning. Det är tekniker som hämtats direkt från Sonys spegellösa systemkameror i A-klassen.

Kameran kan ta bildserier med 20 bilder per sekund och följefokus. Det gäller oavsett vilket objektiv man väljer.

Läs även: De bästa tipsen för bättre mobilbilder

Sony Xperia 1 IV

Sony Xperia 1 IV har måtten 15,3 x 6,7 x 0,8 cm och väger 161 gram.

© Sony

Avancerade videoalternativ

Mobilen filmar i 4K, och det går nu att filma i denna upplösning med 120 bilder per sekund och HDR. På så sätt kan du få snygga slow motion-klipp av särskilt hög kvalitet.

Sony Xperia 1 IV kan även användas för livestreaming till exempelvis Youtube via appen Videography Pro, och den kan även användas som extra skärm på en systemkamera som Sony 7 IV.

Telefonen har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-processor, 12 gigabyte arbetsminne och 512 gigabyte för lagring. Den har kortplats för microSD-kort. Priset är 13 990 kronor.

Vi håller på att testa Sony Xperia 1 IV. Du hittar snart recensionen i Fördelszonen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av