De flesta kameramärken lanserar emellanåt dyra flaggskepp där priset kan ligga på 70 000 kronor eller mer – men vad får man egentligen för så mycket pengar?

© Shutterstock

Lönar det sig att spendera 70 000 kronor på en kamera?

Ibland kommer tillverkarna med nya kameror som kostar uppåt 70 000 kronor, men vad får man egentligen när man lägger så mycket pengar på en kamera?

12 augusti 2021 av Christian Trant

Dyr, dyrare, dyrast – kameror finns i många olika prisklasser, men vad får man egentligen när man väljer en kamera i högsta prisklassen?

Här får du tre orsaker till varför de dyraste kameramodellerna kostar så mycket. 

Dessutom kan du läsa om vilken typ av fotografer som bör överväga att köpa en kamera i högsta prisklassen.

1. Du får de senaste funktionerna först

När du spenderar 70 000 kronor eller mer på en kamera blir du en av de första med den allra senaste tekniken. 

I de senaste flaggskeppsmodellerna har det inneburit att kamerorna bland annat har avancerad ögonfokusering för både djur och människor, flera kortplatser – eller till exempel en bildsensor som är större än fullformat, vilket var fallet med Fujifilm GFX 100S.

GFX 100S var en av de första modellerna som hade en mellanformatssensor på hela 102,0 megapixel, vilket ger bilder med högre upplösning.

Här kan du läsa om dyrgripen Fujifilm GFX 100S, som har en stor mellanformatssensor och ger en fantastiskt detaljerad bildkvalitet.

Storleksskillnaden mellan olika kamerasensorer.

När du fotograferar med en stor mellanformatssensor blir det lättare att beskära bilden för att ta bort oönskade detaljer. Den beskurna bilden har fortfarande hög bildkvalitet och du får önskat utsnitt av motivet.

© Shutterstock

2. Du får en enormt snabb kamera

Kameror som kostar över 70 000 kronor tar ofta otroligt många bilder per sekund, och de följer snabba motiv minutiöst, så att fotografen i stort sett alltid får skarpa bilder.

Det innebär bland annat att sportfotografer aldrig missar det där avgörande matchögonblicket.

Nikon D6 är ett bra exempel på en blixtsnabb kamera. Den har dessutom en outtröttlig fokuseringsförmåga med 105 aktiva fokuspunkter som bombsäkert följer motivet i allra högsta fart.

Här kan du läsa om den blixtsnabba Nikon D6 som kostar cirka 78 000 kronor.

Usain Bolt vinner 100 meter

Även om löpare – eller andra idrottare – rör sig otroligt snabbt kan du vara säker på att få skarpa bilder, eftersom de dyra kamerorna är snabba och har en imponerande fokuseringsförmåga.

© Shutterstock

3. Du får precision i världsklass

En annan sak som de riktigt dyra kamerorna garanterar är precision i världsklass. 

Det gäller bland annat kameran Sony A1, där fokussystemet automatiskt identifierar fågelögon – även om fågeln sitter på väldigt långt avstånd.

Dessutom tar kameran 30 bilder per sekund i full upplösning utan blackout, vilket ger fotografen ett stort antal bilder att välja och vraka bland när den bästa ska sållas fram.

Du kan läsa vår recension av Sony A1 här.

Kvinna tävlar i höjdhopp

Skillnaden är alltså markant mellan en sportkamera och en hobbykamera när det gäller att ta snabba bildserier. 

© Shutterstock

Proffskamerorna matchar yrkesfotografernas behov

Om du fotar sport och action precis som en yrkesfotograf, måste du ha en kamera som kostar runt 70 000 kronor om du ska vara konkurrenskraftig och leverera lika bra bilder som de andra.

Här handlar det inte om huruvida det är värt att köpa en kamera för över 70 000 kronor – det är snarare en nödvändighet.

Detsamma gäller om du vill ha den allra bästa utrustningen för fågelfoto. Med en kameramodell i det dyraste segmentet kan du nämligen nå längre än övriga fotografer. 

Om du däremot inte har behov av en kamera som levererar snabbhet och precision i världsklass, kan du nöja dig med mindre. 

I Prylguiden kan du ta del av flera hundra recensioner av kameror i samtliga klasser. Du kan även jämföra modeller för att se vilken kamera som passar dina behov bäst.

> Läs även: 3 saker som ger sportfotografen ett orimligt försprång jämfört med dig 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av