Sony RX100 VII
Full fart

Sony RX100 VII har fått en omfattande uppgradering med extremt många bilder i sekunden.

© Sony

Ny Sony RX100 VII ökar hastigheten till max

Den senaste modellen i Sonys fickkameraserie RX100, Sony RX100 VII, har en ny processor som i högsta grad sätter fart på kompaktkameran.

Sony brassar på med en rad nyheter nu i sommar.

Senast kunde vi berätta om den nya rekordkameran Sony Alpha 7R IV med 61,0 megapixel – och inte minst en intressant ny mikrofon.

Men Sony har även nyheter på gång när det gäller kompaktkameror. Den populära RX100-serien har nämligen fått en uppgradering.

> Läs också: Sony Alpha 7R IV: Våra första intryck och testbilder

Svindlande hastighet i nya RX100 VII

Kompaktkameran kan ta 20 bilder i sekunden med kontinuerlig fokus, och med en ny funktion kan hastigheten komma upp i hela 90 bilder per sekund i full upplösning.

Med den hastigheten kan kameran dock bara ta sju bilder i taget, men du kan ta dem i både jpeg- och råformat. 

> Läs också vår recension av ett år gamla RX100 VI som då hade världens snabbaste autofokus, vilket vi belönade med toppbetyg.

Det ger enorma möjligheter inom bl.a. sport och djur i naturen där du bara kan trycka på utlösaren, ta en rad bildserier och sedan i lugn och ro hemma vid datorn hitta bilden där kameran har fångat höjdpunkten. 

Samtidigt har autofokusen blivit ännu snabbare än hos föregångaren, och de 357 fokuspunkterna täcker nu 68 procent av bildytan, jämfört med 65 procent hos RX100. Enligt Sony är nu fokustiden nere på 0,02 sekund, även vid motiv i rörelse.

> Läs också: Smart och lätt stativ ger perfekt video med din spegellösa kamera


Sony RX100 VII

Stora förbättringar på videosidan

Autofokusen har även fått Sonys realtime eyetracking som automatiskt fokuserar på ögon hos både människor och djur, även vid 4K-video. Bildstabiliseringen på video är nu också åtta gånger effektivare.

Både tagningshastigheten och autofokusen har gjorts möjliga av två saker: en ny och förbättrad 1"-sensor samt den senaste Bionz X-bildprocessorn som annars bara finns tillgänglig i toppmodellerna Alpha9 och den nya A7R IV.

RX100 VII är dessutom först i serien med att ha en mikrofoningång.

> Läs också: Nya objektiv från Fujifilm slår rekord

Pressar priset på gamla modeller

I övrigt är RX100 VII i princip identisk med RX100 VI. De har samma utmärkta zoomobjektiv som motsvarar 24–200 mm, en vridbar skärm på tre tum, infällbar elektronisk sökare och – vilket kanske är viktigast än allt annat – så är kameran fortfarande så liten att den i avstängt läge enkelt kan ligga i en ficka där frontlinsen skyddas från repor av det inbyggda objektivskyddet.

RX100 VII vänder sig till yrkesfotografer, fotoentusiaster och videoentusiaster och kommer ut i butikerna i augusti till ett pris på omkring 14 000 kronor.

> Läs också: Testa dig själv: Hur mycket vet du egentligen om fotografi?

Sony har för vana att låta tidigare modeller vara kvar på marknaden en längre tid. Därmed kan äldre modeller i RX100-serien köpas för priser från så lite som 3190 kronor. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av